ZETApress

hírportál

Dizájn Torinóban

Magyarok vezette torinói dizájn kiállítás és konferencia lesz a világ dizájn-fővárosában. Hat ország ? Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország ?, akik november 6-a és 13-a között a torinói Artintown Galériában együtt mutatják be nemzeti dizájn-ikonjaikat az International Design Casa programsorozat keretein belül. Ezzel egy időben egy szakmai konferencia is fűszerezi a dizájn-főváros életét.

Az egy hétig tartó International Design Casa programsorozat kiállítói között önálló kiállítással, azaz önálló Design Casa-val szerepel Dél-Korea, Franciaország, Japán és Szingapúr mellett a Magyarország vezette Design Casa, ahol Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és hazánk állít ki. A hat országot érintő szervezési teendők Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának főtanácsosa kezében folynak össze.

Az országok dizájn-ikonjai közül néhány eredetiben is megtekinthető lesz a kiállításon, de a falra és padlóra festett másaik átszövik majd az egész kiállító teret. A tárgyak mellett az érintett országok legkiemelkedőbb animációi is láthatók lesznek a torinói galériában. Nem véletlen az animáció hangsúlyozása: egyrészt ez az, ami a vizualitásra építve széles közönség számára befogadható, másrészt a projektben részt vevő országok tradicionálisan nagyon erős és színvonalas animációkkal rukkolnak elő.

Magyarországot öt ikonikus tárgy képviseli a Design Casa-n, melynek grafikai munkáit Szabó Levente készítette. A magyar formatervezők által megálmodott alkotásokat ábrázoló fal- és padlófreskók a közelmúlt és a jelen dizájn-tárgyait jelenítik meg. Hazánkat a Wassily szék, a Rubik-kocka, Magyar Formatervezési Díjas hangfal, repülőgép és egy tojástartó szimbolizálja. A kiállítás programjairól további információ itt olvasható.

Az Artintown Galéria kiállítása a Shaping the Global Design Agenda ? Alakítsuk együtt a világ dizájnját! című szakkonferencia társrendezvénye. A november 6-án és 7-én megrendezésre kerülő nemzetközi szimpóziumon arra keresik a választ, hogy globalizálódó világunkban a nemzeti formatervezési politika mekkora és milyen szerepet tölt be a jövő felvirágoztatásában és a jólét alakításában a fejlett és a fejlődő országokban.

Téma lesz a dizájn gyakorlati alkalmazása, mint az innováció és a versenyképesség fontos eszköze. A konferencia célközönségét design-promóciós szakemberek, a kormányok formatervezési politikájának döntéshozói, ipari szereplők, egyetemi oktatók, oktatási szakemberek és formatervezők alkotják. Mindkét program a Torinó, a világ dizájn-fővárosa programsorozat része. Részletesebben itt olvashatjuk.

Szóljon hozzá!