ZETApress

hírportál

Levelek Gemencen

A Levelek az erdőkért vándorkiállítást a Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központjában július 20-a és augusztus 14-e között ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők ? tudatta Baricz Árpád Beszédíró.

A tárlat általános iskolások pályaműveit és rajzait mutatja be az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából. Az országos verseny különdíjasa Bátaapátiban, a Gemenci erdő közelében élő, 10 éves Kásler Kinga lett, akinek ? a kiállítás részeként ? megtekinthető a díjazott pályaműve. A Gemenc Zrt. fontosnak tartja az erdők szeretetén alapuló természetvédelmet, ezért a különdíjas tanulót megajándékozta, és biztosított számára egy élményutazást is kisvasúttal a Gemenci erdő szívében.

Pörbölyön, az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában a fogadóépület csarnokában lehet ingyenesen megtekinteni július 20-a és augusztus 15-e között reggel 9 és délután 3 óra között a vándorkiállítást. A tárlat alapjaként az a pályázat szolgált, amelyet még 2010 októberében, általános iskoláskorú gyermekek számára hirdetett meg a Magyar Posta Zrt. A felhívás témája az erdők védelme volt.

A világ postáit tömörítő Egyetemes Postaegyesület (UPU) 40. alkalommal tette közzé nemzetközi gyermek és ifjúsági levélíró pályázatát. A téma ebben az évben: Képzeld el, hogy fa vagy egy erdőben. Írj egy levelet valakinek és ebben magyarázd el, miért fontos az erdők védelme. A témaválasztás aktualitását az adta, hogy idén ünnepli a világ az Erdők Nemzetközi Évét. Ebből az alkalomból az ENSZ felhívást intézett a kormányokhoz, az ENSZ szervezeteihez, valamint más, nem kormányzati, privát és egyéb szervezetekhez, hogy tegyenek erőfeszítéseket az erdővédelem tudatosítására a fenntartható fejlődése érdekében.

A Posta pályázatára 421 iskolából összesen 1870 pályázat érkezett, például Tölgy Ottótól, Akác Klárától, Kisfenyőtől és egyéb, a gyerekek által megszemélyesített fától és csemetétől. A szebbnél szebben illusztrált levelekkel a gyerekek ismét tanúbizonyságot adtak csodás képzelőerejükről, tehetségükről, éleslátásukról és együttérzésükről. A Gemenc Zrt. fontosnak tartja, hogy a természet és az erdő szeretetén alapuló természetvédelem már gyermekkorban pozitív élményeket jelentsen a felnövekvő nemzedék számára, éppen ezért fogadta be a vándorkiállítást is.

Szóljon hozzá!