ZETApress

hírportál

MagtArt Bódvaszilason

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Értékőrző magtárak ? Műemlékek a turizmus szolgálatában című pályázati programja keretében vállalta a bódvaszilasi, volt uradalmi magtár épületének újrahasznosítását ? tudtuk meg a Műcsarnokban, a délelőtti sajtótájékoztatón.

A Művészetek Magtára nagyszabású, nemzetközi, természetművészeti szimpóziummal és kiállítással nyitja meg kapuit. A régió első természetművészeti központjának ünnepélyes megnyitója augusztus 17-én Bódvaszilason lesz, amely rendezvényen Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, mint a program fővédnöke is részt vesz.

Az egykori Torna vármegye jelentős részén elterülő Eszterházy uradalom két, a XVIII. század végén épített magtára szinte épségben vészelte át az elmúlt évtizedeket. E két, műemléki oltalom alatt álló épület ökoturisztikai hasznosítása érdekében történő rekonstrukciójára nyert mindösszesen egymillió 112 ezer 514 euró pályázati támogatást az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága ? együttműködésben a szádalmási (Szlovákia) ALMA-Centrummal a Magyarország ? Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007?2013. keretén belül (HUSK/0801/131/0046).

A volt bódvaszilasi uradalmi magtár Művészetek Magtára néven, Közép- és Kelet-Európa első természetművészeti központjaként nyitja meg kapuit a látogatók előtt 2011 nyarán. A közel 1500 m2-nyi területen egy közönségfogadó tér, állandó és időszakos kiállítások rendezésére alkalmas kiállítóterek, egy konferenciaterem, valamint a hosszabb programok résztvevőinek elhelyezésére szolgáló apartmanok kerültek kialakításra, a térség talán legnagyobb méretű közösségi terét hozva ezzel létre.

A Művészetek Magtára koncepciójának megfogalmazásakor az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság abból az alapfelvetésből indult ki, hogy a kivételes anyagi ráfordítással és minőségben megvalósuló, kiállítási funkciókra kialakított központban nem megszokott ? néprajzi vagy folklorisztikus indíttatásból létrejövő, a múlt kissé muzeális megközelítését tükröző ? kiállításokat akar szervezni, hanem egy jövőbe mutató, és ? amint azt elnevezése is sugallja ? tevékenységének fókuszába a művészetet állító intézményt létrehozni.

Fontos szempont volt az is, hogy az új központ működése kiegészítse és egyben gazdagítsa az ANPI által folytatott sokrétű környezet- és természetvédelmi, ökoturisztikai és oktatási tevékenységet. E szempontok figyelembevételével döntött úgy az ANPI, hogy a Művészetek Magtárát összekapcsolja egy viszonylag új, az utóbbi években azonban nemzetközileg is egyre erőteljesebben jelenlévő, a természet tiszteletéből kiinduló képzőművészeti tevékenységgel, a természetművészettel.

A természetművészet olyan izgalmas és átfogó területe a vizuális művészetnek, amely az erősödő ökológiai problémák okán nagyon aktuális és társadalmi értelemben is hasznos művészi kifejezés. A természetművészek az ember és a természet közti harmónia újrateremtésére törekednek. Az urbánus környezettől távol, általában a természetben hozzák létre alkotásaikat, az adott környezetben fellelhető természetes anyagokat, tárgyakat, energiaforrásokat használva az alkotásban.

Természetművészeti események egyre nagyobb számban kerülnek megrendezésre szerte a világon. Ezek helyszínei legtöbb esetben a természeti környezetben létrejött ún. természetművészeti központok, amelyek mára egy egyre gyarapodó nemzetközi hálózatot alkotnak. A Művészetek Magtára e központok egyike kíván lenni, amely művészeti alkotótérként helyet ad természetművészeti eseményeknek (alkotótáboroknak, szimpóziumoknak, előadásoknak), kiállítótérként bemutatja a programok során létrejött alkotásokat és a régióban elsőként létrehoz egy természetművészeti gyűjteményt. A természetművészeti programokhoz kapcsolódó és azokból kiinduló egyéb pedagógiai, turisztikai tudományos és kulturális programok révén a Művészetek Magtára a térség egyik kiemelkedő kulturális intézményévé válhat.

A Művészetek Magtárának nyitórendezvénye a MagtArt nemzetközi symposion, amelynek keretében megszületnek a Művészetek Magtára-gyűjtemény első darabjai. A programban résztvevő és alkotó művészek névsorának összeállításánál, az életkori és földrajzi arányosság megtartása mellett, lényeges szempont volt, hogy a lehetőségekhez képest e nem túl hosszú történettel rendelkező művészeti ág legnevesebb képviselői is meghívásra kerüljenek.

A mától augusztus 7-ig Bódvaszilason megrendezésre kerülő eseményre sikerült a műfaj olyan ?nagy klasszikusait? meghívni, mint az amerikai Alan Sonfist, a koreai Ko Seug-hyun, az iráni Ahmad Nadalian, a német Anke Mellin vagy a magyar Bukta Imre. Meghívást kaptak olyan szakmailag elismert, fiatalabb alkotók is, akiknek neve szintén jól cseng a művészeti szcénán, mint Liu Po-chun Tajvanból, Pál Péter Romániából és Erőss István Magyarországról. Mellettük jelen lesznek még a terület iránt érdeklődő, a hazai képzőművészeti mezőnyben már bizonyított fiatal művészek is: Balázs Péter (H), Pokorny Attila (RO), Szigeti Gábor Csongor (H), Takács Máté (H) és Tomas Gugyela (SL). A program kiemelt partnere a Magyar Természetművészek Szövetsége.

A Művészetek Magtára első kiállítása augusztus 7-én, vasárnap 17 órakor nyílik Bódvaszilason. Az új intézményt augusztus 17-én, szerdán Dr. Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára, a program fővédnöke avatja fel ünnepélyes keretek között. A rendezvényen Szőcs Géza, a NEFMI kultúráért felelős államtitkára is részt vesz.

Szóljon hozzá!