ZETApress

hírportál

Romákért tekerhetünk

Emlékezz! Tekerj a békés együttélésért! A Guruló emlékmű a Magyarországon 2008-2009 folyamán, roma származásuk miatt meggyilkolt honfitársainknak állít emléket, valamint arra hívja fel a figyelmet, hogy a békés együttélés közös ügyünk.

Július 19-én, kedden 11 órakor a Gödör Klubban felavatásra kerül a Guruló emlékmű. Az avatáson számos ismert ember tekeri meg a kerékpárt együttérzése jeléül. Az emlékmű és kísérő kommunikációja arra hivatott rávilágítani, hogy a társadalom részét képező valamely csoport tagjai nem megbélyegezhetők, nem ruházhatók fel kollektív tulajdonságokkal.

Abban bízunk, hogy az emlékezés e szokatlan módjával ? első sorban a fiatalabb generációk közegére koncentrálva ? hozzájárulhatunk a békés együttélésről szóló, komplex és sok érzékenységgel övezett, társadalmunk egészét érintő problémakör végiggondolásához. Fontosnak tartjuk, hogy a civil összefogás minél több fórumon megtörténjen, a társadalmi párbeszéd meginduljon. Ehhez a folyamathoz járul hozzá az emlékmű ? reméli Schaffler Saca.

A Guruló emlékmű rövid története

Nagygyörgy Zoltán: A tatárszentgyörgyi gyilkosság gyermekáldozatának emlékére című alkotásával a 11. @RC kiállítás fődíjasa lett 2010. szeptemberben. A díj részét képezte egy Csepel Royal kerékpár, amelyet Zoltán egyediesítésre, majd árverésre ajánlott fel. A Csepel és az @RC magától értetődően állt az ügy mellé. Közösen kerékpár egyediesítő pályázatot hirdettek, ahonnan Horváth Ádám Márk: In Memoriam című bringa-terve került ki győztesen.

A megvalósítók végül úgy döntöttek, hogy a kerékpárból emlékmű, az árverésből adománygyűjtés lesz. Háttérrel és emelvénnyel kiegészítve, 2011 nyarán budapesti és vidéki rendezvényeken és helyszíneken lesz látható és megtekerhető, az immár Guruló emlékmű névvel illetett installáció.

Részlet az emlékmű információs felületén olvasható felhívásból: Mindenki tartozik valahová. Ha pusztán hovatartozása miatt bárkit érhet támadás, akkor valamely csoport ellen elkövetett atrocitás a te létbiztonságodat is fenyegeti! Mit tehetsz azért, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő? Emlékezz! Tekerd meg a kerékpárt! Gondold végig! Ha nem érezzük az előítéletes beszéd súlyát, ha nem emeljük fel hangunkat, amikor negatív tulajdonságokkal azonosítanak egy-egy csoportot, nem csak csendes bűnrészesek vagyunk, hanem magunk is áldozatokká válhatunk! Tegyünk együtt a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen!

A Guruló emlékművet 2011 júliusa és októbere között az alábbi rendezvényeken és helyszíneken tekerhetik meg az együttérzésüket kifejezni vágyók: Budapest, Gödör Klub: 07.19-től 22-ig. Kapolcs, Művészetek Völgye: 07.22-től 07.31-ig. Budapest, Sziget Fesztivál: 08.10-től 08.15-ig. Nyíregyháza, Vidor Fesztivál: 08.27-től 09.02-ig. Budapest, Gödör Klub: 09.03-tól 09.30-ig. Budapest, EU Pont, Millenáris. 10.01-jétől 10.30-ig. Az emlékmű megvalósítói: Nagygyörgy Zoltán (kezdeményező), Horváth Ádám Márk (a bringa egyediesítő pályázat győztese), @RC, Csepel.

Guruló emlékmű a világhálón

Az emlékmű felavatásával egy időben létrejön a Guruló emlékmű csoportja a Facebookon, amelyhez a kezdeményezéssel szimpatizálók csatlakozhatnak. A Guruló emlékmű életét rövidfilmek formájában az Amenca Roma Médiagyakornoki Program résztvevői dokumentálják, és teszik elérhetővé a világhálón.

Jótékonyság és emlékezés

A 2008-2009-es magyarországi támadás-sorozat áldozatai kizárólag mély-szegénységben élő romák! A kerékpár megtekerőinek lehetősége nyílik adománnyal támogatni a rászoruló roma közösségeket. A gyűjtést a Magyar Vöröskereszt önkéntesei végzik. Az októberig befolyt összeget a Magyar Vöröskereszt juttatja el az érintetteknek. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szóljon hozzá!