ZETApress

hírportál

Új kulturális színfolt Budapesten

Egyedülálló múzeum nyitotta meg kapuját augusztusban: a Királyi Borház és Pincemúzeum. Varázsa múltjában, történetiségében rejlik, hiszen termeit a középkortól a XIX. század közepéig működő borospincék folyosói, kazamatái alkotják – tudtuk meg Huth Anna sajtómunkatárstól.

A földalatti folyosók borforgalma Zsigmond és Mátyás király idejében élte valódi virágkorát, ma pedig Magyarország egyetlen reneszánsz pincemúzeumának adnak otthont. Legrégebbi pinceágát a XIV. században vájták a földbe. Pattintott kőzetből, kezdetleges oltási technikával épített boltíves falai még ma is alkalmassá tennék a különlegesebbnél különlegesebb, királyi borok érlelésére. Minderre ma, a műemlék állagának megóvása miatt, nincs mód, a magyar ital- és borkultúra történetének bemutatására viszont annál inkább, ezért e szakma legjobb és legkülönlegesebb képviselői is helyet kaptak a múzeumban.

Az évekig elzárt, feltárás alatt álló tér, mintegy 1400 négyzetméternyi folyosórendszer, ma már nyitott, és nem csupán a vincellérek, pincemesterek, régészek és kiváltságosak számára nyújthat felejthetetlen élményt. Végigjárva mindannyian izgalmas időutazás, valódi kultúrtörténeti túra résztvevőivé válunk, hiszen az út hétszáz éves falak, földalatti kutak, női rituális fürdő, a zsidó negyed emlékei és számtalan történelmi enteriőr – régi budai présházak és kiskocsmák – között vezet végig.

A séta során Magyarország borkultúrájával, annak történetével, borrégióival, kézműves hagyományaival és eszközeivel, valamint mai képviselőivel is megismerkedhetünk. Mindemellett a magyar pálinka- és pezsgőkultúra is teret kap a kiállításban, hiszen a pincemúzeum feladatának tekinti a teljes magyar bor- és italkultúra a kezdetektől napjainkig ívelő, átfogó történeti bemutatását.

A pincemúzeum folyosóit érdemes többször is végigjárni, hiszen az ódon falak, a magyar italkultúrát bemutató kiállítás, valamint a hazai, kiváló minőségű borok, pezsgők és pálinkák mellett gazdag programkínálata is számtalan felfedezni valót tartogat.

A Királyi Borház és Pincemúzeum programkínálata és szolgáltatásai

Tárlatvezetések magyar, angol, német és ?.nyelven, bor, pálinka és pezsgő-kóstolók, hagyományőrző családi hétvégék és zenés borestek ismert előadók társaságában a Bor és Zene sorozatban, vacsorák, rendezvények lebonyolítása. A Királyi Borház és Pincemúzeum a Budai Vár Szent György terén, a Nyugati sétányon található. Bővebb információk itt találhatók.

Bor és Zene

Október-decemberben a zenéé a főszerep. Legyen bár a szavaké, a hangjegyeké, emberé vagy egy hangszeré, egy kiváló bor társaságában minden átalakul, más nyelven szólít meg, új világok kapuihoz vezet. Bor és Zene programsorozatuk célja e világok kapuinak megnyitása. Az esték előadói kiváló művészek, műsoruk, valamint a Pincemúzeum ódon falai, kanyargó folyosói, mesés hangulata és a kiváló borainak íze mind-mind a valódi élmény garanciái.

Bor és Hagyomány

Októbertől jövő májusig a borokról és hagyományokról hallhatunk. Szőlő és bor a civilizáció hajnala óta meghatározó szereplői az emberiség kultúrtörténetének. Számtalan hit, babona, rítus, tapasztalat és tudás fonódott össze a szőlészettel és borászattal kapcsolatos tevékenységekkel, melyek generációról generációra hagyományozódtak tovább, és határozták meg a szőlősgazdák mindennapjait. E hagyományok és tudás fontosságának súlya a bor értékében rejlett: hajdan egy ember élete nem érhetett fel egy hordó királyi boréval, hiszen a nemes ital elkészítésével járó munka különösen fáradtságos volt és nagy szakértelmet kívánt; egy-egy jeles nap időjárása pedig egy egész év termését, és ezáltal egy egész család, vagy gazdaság életét és jövőjét meghatározta.

Napjainkban már más mértékkel mérjük nagy munkával és szakértelemmel előállított italainkat, azonban a valódi értékek megbecsülésének fontossága nem változott. E valódi értékek megbecsülésének szellemét leghívebben néphagyományaik őrizték meg számunkra, melyekkel minden valódi borrajongónak meg kell ismerkednie. Bor és Hagyomány című sorozatuk családi hétvégéin felelevenítjük a jeles napokhoz kapcsolódó hagyományokat pincészet-bemutatók, zene, játék és felszabadult nevetés kíséretében. Élje meg Ön is a borkultúra hagyományának élményét Magyarország egyetlen reneszánsz pincemúzeumában!

Az aszúszemek betakarításának ünnepe

Október 25-26-án bemutatkozik a Tokaj-hegyalja borrégió. Az ősz régen és ma is az egész évben végzett munka gyümölcsének, a termények betakarításának időszaka. Dömötör napján (október 26.) végleg behajtották az állatokat a legelőkről, megkezdődött a juhászújév, lakoma és mulatozás kíséretében, Simon és Júda napján (október 28.) pedig, a már csípős, fagyos időben, az évszak legkésőbbi szőlő-betakarítása, az aranyló italt adó töppedt aszúszemek szüretelése vette kezdetét. E késői szüretnek köszönhető, hogy az aszúbor évszázadok óta kedvenc és világhírű, nemes italunk lehet, mely nemcsak ünnepi ajándéknak, hanem gyógyszernek is igen kiváló.

Ezen a hétvégén a különleges borok szerelmesei, valamint az ősz és a szüret kedvelői egyaránt megismerkedhetnek majd a tokaji borok valamennyi fajtájával és jótékony hatásaival, hiszen számtalan aszúkülönlegesség, must és esszencia kóstolására nyílik lehetőség, kiváló borászok, zenészek és kézműves mesterek társaságában.

Szóljon hozzá!