ZETApress

hírportál

A természetfotók rólunk szólnak!

A Bayer és az UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) immár nyolcadik alkalommal hirdette meg közös fotópályázatát, melynek központi témaköre a klímaváltozás. A fotópályázat célja idén is a témával kapcsolatban való ismeretterjesztés, figyelemfelkeltés és aktiválás volt.

Idén 3 dimenziós és mobiltelefonos képeket is lehetett nevezni ? a kiállított képek pedig bebizonyították, hogy igenis lehet egy telefonnal is jó felvételeket készíteni! Ezeket és az elmúlt év (szakmai zsűri által kiválasztott) legszebb, üzenettel bíró természetfotóit tegnap mutatták be.

Az esemény házigazdája Réz András volt, a díjakat a zsűri örökös elnöke, Dr. Juhász Árpád adta át, de a résztvevők közt üdvözölhettük Gerhard Waltl ügyvezető igazgatót és Máté Bencét, a pályázat egyik felfedezettjét is, aki idén már zsűritagként vett részt a projektben. A hangulatos élő jazz zenéről Perczel Kováts Orsolya zenésztársai gondoskodtak. Fotóink Lantai József felvételei.

A természetfotók rólunk szólnak. Emberekről. Pedig rendszerint nem is vagyunk rajta a képen. Mégis a mi eszméink, vágyaink, szenvedélyeink mutatkoznak meg a fotográfiában. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mi, emberek leváltunk a természetről, hogy mi már feljebb léptünk. És szerencsés esetben ott motoszkál bennünk a felelősségtudat: ha már följebb kapaszkodtunk, valamit tennünk kellene érte. Szép gondolat. De még egy kicsit tovább kellene lépnünk, hogy megértsük: nem két külön világról beszélünk. Hiszen változatlanul része vagyunk a természetnek. Ha emberi tudásunkat, erőforrásainkat, leleményünket a természet érdekében mozgósítjuk, ezt magunkért tesszük. A természetfotók rólunk szólnak. Értünk szólnak ? fejtette ki véleményét a megnyitón Réz András esztéta, aki örömmel volt Gerhard Waltl (a Bayer Hungária ügyvezető igazgatója) és Dr. Juhász Árpád (geológus, a zsűri elnöke) segítségére, mikor a kettő híján 1900 beérkezett fotóból leleplezték a 28 legjobbat.

Idén először állítottak ki háromdimenziós és mobiltelefonos felvételeket is. A tárlat július 28-ig, hétköznaponként 8-tól 19 óráig, szombatonként 10 és 17 óra közt ingyenesen látogatható a MÚOSZ Vörösmarty utcai Székházában, a képek árulkodnak az elmúlt év természeti és ipari katasztrófáiról, vagy az érintetlen természet szépségeiről. További információk idekattintva találhatók.

Bayer: Science For A Better Life

A Bayer vállalatcsoport globális vállalkozás, melynek alapvető szakterületei az egészségügy, a táplálkozástudomány és a high-tech anyagok. A vállalat termékei és szolgáltatásai az életminőség javítását szolgálják. A Bayer ugyanakkor értéket teremt innovációi, növekedése és magas jövedelemteremtő képessége által. A vállalatcsoport, mint társadalmilag és etikailag felelős üzleti szervezet, a fenntartható fejlődés elkötelezett híve.

A gazdaságosság, környezettudatosság valamint a társadalmi felelősség egyforma súllyal szerepel a vállalati alapelvek és célkitűzések között. A 2010-es pénzügyi évben a Bayer több mint 110 ezer alkalmazottat foglalkoztatott és 35,1 milliárd euró üzleti forgalmat ért el. A beruházásokhoz kapcsolódó ráfordítások elérték az 1,6 milliárd eurót, míg a K+F költségvetés 3,1 milliárd eurót tett ki. További információk idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!