ZETApress

hírportál

Fotópályázat mobiltelefonra?

Baricz Katalin Természetem című kiállítása nyílt meg tegnap este a Mai Manóban. A tárlatot szeptember tizedikéig naponta láthatjuk. A művésznő a Magyar Fotográfia 2005-ös Nagydíját nyerte el, melyet a T-Mobile Magyarország alapított. A megnyitón egyben megismerhettük az idei győztest. G. Németh György, a Távközlési Rt. kommunikációs igazgatója Normantas Pauliusnak adta át az idei díjat a litván nagykövet társaságában. A fotóművész kiállítását jövőre láthatjuk ugyanitt.

Ezek a fotók még nem mobiltelefonnal készültek, mondta G. Németh a díjátadással egybekötött megnyitón. A fotósok is használják a mobilt, de egyelőre csak telefonálásra. Másfél évtizede, amikor a mobilhálózatok kiépítése megkezdődött Magyarországon, még senki sem gondolta, hogy a készülékekkel fényképezni is lehet, folytatta mondanivalóját, és a fotóművészek sem fedezték még fel igazán ezt a lehetőséget.

Vidéken már van mobiltelefonos fotópályázat, válaszolta kérdésemre az igazgató, de egyelőre kevés ilyen készülék van forgalomban, s az áruk is elég borsos. Ezekkel inkább emlékképeket, dokumentációkat lehet készíteni. Sajnos egyelőre sajtófotónak sem igazán alkalmasak. Persze a fejlődés nem áll meg, s ha továbbra is ilyen mértékű marad, két év múlva talán a mobiltelefonokkal készült felvételekben is gyönyörködhetünk a Mai Manó falain. Cégünk ezt is támogatni fogja, s a Magyar Fotóművészek Szövetsége is bizonyára partner lesz ebben.

Szóljon hozzá!