ZETApress

hírportál

Sírba visztek a Műcsarnokban

A Bizottság a Műcsarnokba megy szeptember 3-tól november 13-ig. A szentendrei Vajda Lajos Stúdióból kinőtt, autodidakta képzőművészek által létrehozott A. E. Bizottság a ?80-as évek hazai ellenkultúrájának meghatározó zenekara volt ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón.

Tagjai minden külső kényszer nélkül, szabadon alkottak egy olyan világban, amelyben a szabadság fogalma többnyire ideológiai lózungként volt használatos. A minden lehet művészet, az élet művészet fluxushoz köthető szemléletmódjának megfelelően a zenei és képzőművészeti műfajok határainak ironikus áthágásával olyan produktumokat hoztak létre, amelyek ellenálltak a korabeli, ideológiailag terhelt hivatalos kánon elvárásainak.

Anélkül váltak politikai tényezőkké, hogy egyetlen konkrét politikai ügyre is reagáltak volna, annak ellenére lettek sikeres zenészek, hogy szakmai szempontból képzetlenek voltak, s úgy szabtak új irányt a hazai alternatív kultúrában, hogy a legkevésbé sem szándékoztak irányokat kijelölni. A Bizottság története túlmutat önmagán és túlmutat a korszakon is – a tagjai által képviselt művészeti aktivitás ma ugyanolyan hiteles és erőteljes esztétikai hatást vált ki, mint negyedszázaddal ezelőtt.

A Műcsarnok kiállítása mindenekelőtt ezt mutatja be ? a tagok közül főként Wahorn András, fe Lugossy László, ef Zámbó István és Bernáthy Sándor alkotásaira fókuszálva. A tárlatra bekerülő (részben eddig még nem ismert) flmek, fotók, hangfelvételek, videóinstallációk, festmények, rajzok és szobrok mindegyike kivétel nélkül olyan originális, autonóm mű, amely jelentős nemzetközi teljesítményekkel állítható párhuzamba – a kelet-európai kapcsolódási pontok felmutatása a kiállítás egyik alapvető ambíciója. De a tárlat természetesen megmutatja a hazai kontextust is. Kurátorok: Gulyás Gábor, Készman József. A fotók Barakonyi Szabolcs felvételei.

A kiállításhoz számos kísérőrendezvény társul. Hetente lesz filmklub, irodalmi, zenei és múzeumpedagógiai program. Októberben konferenciát rendez a Műcsarnok a Bizottság-jelenségről. A régi művek mellett újak is láthatóak lesznek, a tárlat létrejöttét pedig az alkotók (Mispál Attila rendezésében) önálló filmben dolgozzák fel, amelyet október végén mutat be az egyik hazai televízió. A kiállításhoz kapcsolódóan várhatóan megjelenik egy új zenei CD, s a Műcsarnok újra kiadja (ezúttal angol felirattal) a Jégkrémbalett című filmet is DVD-lemezen.

Szóljon hozzá!