ZETApress

hírportál

Románok a Műcsarnokban

Két nagyszabású kiállítás nyílik ma este 7 órakor a Műcsarnokban ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. Az egyik a nemzetközileg elismert, Párizsban élő román képzőművész Mircea Cantor első magyarországi önálló kiállítása A jövő ájándékai (Future Gifts) címmel, míg a másik ? egy nemzetközi csoportos kiállítás ? a Modernizmus haladóknak címet viseli.

A sajtótájékoztatót követő tárlatvezetést a kiállítások kurátorain kívül Mircea Cantor, és a csoportos kiállítás hat művésze: Runo Lagomarsino, Terence Gower, Ania Molska, David Maljkovic, valamint Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy (Société Réaliste) végezte. A sajtótájékoztatón jelen volt Demeter András, a Mircea Cantor kiállítását támogató román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium államtitkára is.

Mindkét kiállítás november 9-ig látogatható. Mircea Cantor, a nemzetközileg elismert, Párizsban élő román képzőművész első magyarországi önálló kiállítása válogatást mutat be az elmúlt pár év munkáiból, köztük az egyik legismertebb videó-installációját a 2005-ben készült Deeparture-t. A Műcsarnok grandiózus tereitől is inspirálva készült erre az alkalomra a művész új hétrészes szoborinstallációja a 7 Future Gifts (A jövő 7 ajándéka).

Kurátor: Páldi Lívia, támogatók: Román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium, Román Kulturális Intézet, Yvon Lambert Paris, CulturesFrance, NKA, Duna-Dráva Cement Kft. DOW Hungary Kft., ZOLTEK Zrt., Ferzol Lemezmegmunkáló Kft., R.W.Bautech Hungary Kft., SIKA Hungária Kft.

Másik kiállítás nyílik a Néprajziban

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára este 6-kor nyitja meg A Másik című etnográfiai kiállítást a Néprajzi Múzeumban, amely A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 program kiemelt eseménye lesz.

Szóljon hozzá!