ZETApress

hírportál

Kreatív Design

A KREA Kortárs Művészeti Iskolában mindig történik valami prémium szintű érdekes esemény. Ma este 7-től a Godzsu udvarban a KREA bemutatja Designgyárát! ? tudta meg a minapi sajtótájékoztatón Lantai József, miközben fényképezett.

Holnaptól a KREA Kortárs Művészeti Iskola tervezőgrafika, tervezőoperátor, enteriőrtervező, stylist, valamint fotó szakon végző hallgatóinak diplomamunkáit bemutató kiállítás látogatható egy héten keresztül a Gozsdu udvarban. A KREA enteriőrtervező szakos hallgatói az 1949-ben épült, bauhaus stílusú Erzsébet téri buszpályaudvar belsőépítészeti karaktereit alakították át diplomamunkájukban, hogy egy modern designközpont vizuális elvárásainak is megfelelő kulturális kiállítótér és rendezvényhelyszín jöjjön létre.

A hallgatók feladatkiírása szerint a hely szellemiségének meg kell felelnie a városi kultúránkban elfoglalandó új helyzetének, természetesen úgy, hogy az egyéni szakdolgozat témáját is támogató létesítmény körvonalazódjon. A végzős enteriőrtervezők másik tematikája a KREA belsőépítészeti átalakítása volt, így a buszpályaudvar mellett az átalakított iskola egyedi látványtervei is megtekinthetőek lesznek a KREA legújabb kiállításán.

Az idén diplomázó tervezőgrafikus és tervezőoperátor hallgatók létező könyvek és magazinok arculatát gondolták újra, valamint eseményplakátokat, szórólapokat terveztek. A diákok elképzelése alapján papíron friss designt kapott a design Room és a Unit magazin, az Európa Diákkönyvtár és a Vendégváró könyvsorozata, valamint nyírbátori Azfeszt könnyűzenei rendezvény és a Pécsi Folknapok Nemzetközi Népzenei Fesztivál is új arculattal látható.

A Kreás divatstylistoknak egy szabadon választott témájú divatsztorit kellett kitalálniuk és önállóan megszervezni a fotózását; megtalálni a megfelelő fotóst, sminkest, fodrászt, helyszínt, valamint összeválogatni a ruhákat, kiegészítőket. A diplomamunkák igen változatosak, van olyan diák, akit Klimt és a nők kapcsolata ihletett meg, van, aki a XX. századi írónőket választotta inspirációul, más a totemizmus fogalmához nyúlt, hogy divatsztoriban mutassa meg az emberekben megbújó állatot.

Az alkalmazott fotó szakos diplomázó hallgatók az OKJ vizsga gyakorlati feladatait állítják ki a Gozsdu udvar kiállítótermében. Izgalmas témafelvetéseket láthatunk képes formában, ezek például: a ferdén, vagy teljesen fordítva visszarakott csatornafedelek problémája, a természettel való újraegyesülés euforikus öröme, vagy a lustasághoz és trehánysághoz vezető magány problematikája.

A KREA iskola hallgatói sorozatos sikereket aratnak különböző versenyeken. Néhány hónappal ezelőtt a Triumph Inspiration Award 2011 magyarországi nyertese Bódis Boglárka volt, a második helyezett pedig Kerényi Virág. Mondanom sem kell, hogy mindketten KREA növendékek, és nem is az első alkalom, hogy a KREA Kortárs Művészeti Iskola hallgatója viszi el a TIA Magyarország fődíját. A 2008-ban Pekingben megrendezett versenyen Dudás Judy a nemzetközi döntősök közé is bejutott kézi horgolású kétrészes fehérneműjével. Hasonló sikereket kívánunk a Designgyár diplomázóinak!

Szóljon hozzá!