ZETApress

hírportál

Kezedben az éghajlat Budapesten

Hány kilogrammal csökkentem az éves szén-dioxid kibocsátást, ha egyszer egy héten autó helyett gyalog vagy kerékpárral megyek a sarki üzletbe? Mi történik, ha Magyarországon és az Európai Unióban egyszer egy héten mindenki a sétát vagy a kerékpárt választja? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre is választ kaphatnak azok a látogatók, akik megtekintik a minap megnyílt Kezedben az éghajlat című interaktív környezetvédelmi vándorkiállítást a Millenáris Park Teátrumban.

A svéd vándorkiállítást az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete december 6-ig mutatja be Magyarországon. A korábban több svéd városban nagy sikert aratott vándorkiállítás külföldön először Magyarországon mutatkozik be. Az általános iskolás korosztály számára tervezett ingyenes kiállításon az éghajlatváltozás, a megújuló energiaforrások és a környezettudatos állampolgári viselkedés témájával játékos módon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A kiállítást Szabó Imre környezetvédelmi miniszter és Lieve Fransen, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóság Képviseletekért felelős igazgatója nyitotta meg. Megnyitó-beszédében a környezetvédelmi miniszter kiemelte a környezettudatos életmód jelentőségét és arra hívta fel a megnyitón résztvevő felső tagozatos diákok figyelmét, hogy mit tehetünk hétköznapi életünk során környezetünk védelméért.

Lieve Fransen igazgató asszony külön kiemelte a vízzel való takarékoskodás fontosságát: az Afrikában élő emberek sorsán keresztül szemléltette a diákok számára a klímaváltozás negatív, katasztrófákat előidéző hatását.

A megnyitó végén Szabó Imre miniszter, Lieve Fransen igazgató asszony, György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete vezetője és Szalai Zoltán az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodájának vezetője a diákokkal közösen próbálta ki az interaktív kiállítási tárgyakat: miként lehet saját mozgási energiánkkal, a víz és a szél energiájának felhasználásával elektromos áramot termelni, vagy hogyan lehet környezetbarát módon fűtőanyagot előállítani.

Szóljon hozzá!