ZETApress

hírportál

Galériai Labirintusok

Egyedülálló kiállítás nyílt tegnap délután a Magyar Nemzeti Galéria C épületének III. emeletén. Privát labirintusok címmel autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállítása látható mától a Budai Várban. Magyarországon első alkalommal kerül bemutatásra olyan, országos szintű válogatás, mely jelentős részben autizmussal élő alkotók műveiből áll.

A három hónapig ? szeptember 18-ig ? megtekinthető kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria és a Mosoly Otthon Alapítvány szervezésében, a Concorde Értékpapír Zrt. támogatásával jött létre. A Privát labirintusok egy olyan kiállítási szituáció, amely az egyenrangúakként felvonultatott tárgyak révén kérdez és bemutat: a helyzetükből adódóan a társadalmi nyilvánosság perifériáján élő autista alkotók munkáihoz a kortárs képzőművészet néhány meghatározó képviselőjének művei közül válogat.

A közös szereplés nem azonosságokra, hanem a kortárs képzőművészet egyes kifejezési formáival való elgondolkodtató egybeesésekre, hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Az autista munkák blokkjait elválasztó ? néha azokkal párba állított ? kortárs művek a környezetükre is reflektáló, továbblépni segítő hivatkozási pontok.

A hangsúly a művek közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésén van, amely éppúgy vezethet a kortárs képzőművészetről alkotott vélemények árnyaltabbá tételéhez, mint az autizmusról alkotott kép sztereotípiáktól való megtisztításához, pontosításához. A tárlaton a 17 autizmussal élő alkotó mellett 9 kortárs képzőművész alkotása szerepel. A kiállítás kurátorai Tarr Hajnalka képzőművész és Százados László művészettörténész (MNG). A rendezésben, illetve a kísérő rendezvények szervezésében Sepsey Zsófia művészettörténész (MNG) vesz részt.

Szóljon hozzá!