ZETApress

hírportál

Európa a Nemzetiben

Képek Európája ? Európa képei című fotókiállítás nyílt ma délelőtt 11-kor a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundájában. Megnyitotta Dr. Győri Enikő, EU ügyekért felelős államtitkár, hazánk volt Európai parlamenti képviselője, egykori római nagykövete.

Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntője után Dr. Salvatore Ettore, az Olasz Kultúrintézet igazgatója üdvözölte a nagyszámú vendégsereget. Az Alinari 24 ore, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Olasz Nagykövetség és a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével létrejött kiállítás hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig augusztus 21-ig látogatható.

Európa egyik legrangosabb fotográfiai gyűjteményében, a firenzei Alinari Múzeumban összeállított vándorkiállítás kifejezetten azzal a céllal készült, hogy bemutassa azt az Itáliában nagyon fontosnak tartott gondolatot, hogy a különféle kulturális, vallási, gazdasági hagyományok ellenére milyen szoros kapcsolatok kötik össze az európai országokat. Emellett a kiállítás igyekszik rávilágítani, hogy olyan közös örökségünk van, amely minden különbözőség ellenére, közvetítő az egyes népek, országok között, s a sajátosságok megragadása, bemutatása mellett kiemeli az együvé tartozás jegyeit.

A kiállítás két nagy egységre tagolódik. Az első rész bemutatja az európai gondolat és az egységes Európa történeti, politikai gyökereit; a tudás Európáját (a középkori egyetemektől az Erasmus programig); a kultúra Európáját és az európai kultúrát; a kontinens kommunikációs, ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi útvonalait, hálóját. A második részben, amelyet tekinthetünk az egyes európai tagállamok által összeállított személyi igazolványnak, a 27 európai tagállam négy-négy fotográfiával saját magát mutatja be a többieknek. E rész létrehozásában, a kiállítás összeállítása idején részt vett az Európai Unió mind a 27 országának egy-egy intézménye, hazánkból a Magyar Nemzeti Múzeum.

A több mint kétszáz fotográfiából álló kiállítást eddig Rómában, Berlinben, Ljubljanában, Párizsban, Brüsszelben, Pozsonyban és Madridban mutatták be. A Nemzeti Múzeumban hazánk uniós elnöksége kapcsán fogadjuk, megnyitása az Olasz Köztársaság június 2-a nemzeti ünnepének ebben az évben különösen kitüntetett napjához kapcsolódik, amikor az egységes olasz állam létrejöttének 150. évfordulóját ünnepelték.

Szóljon hozzá!