ZETApress

hírportál

Tradíció és trend

Természetbarát termékekkel tarolnak a formatervezők. A környezettudatosság, a természetbarát szemlélet és az energiahatékonyság egyre nagyobb mértékben nyer teret a hazai dizájnerek körében. Az így születő ?zöld termékek? pedig mind erőteljesebben szivárognak be a formatervezett világból a hétköznapokba. Ezt a ?zöld utas? irányt mutatja az idén a Magyar Formatervezési Díj címért induló pályaművek döntő többsége is.

A díjnyertes alkotások kilétét október 7-én hozza nyilvánosságra a Magyar Formatervezési Tanács. A Magyar Formatervezési Díjjal elismert és a különdíjat nyert alkotások, valamint a kiemelt pályamunkák az Iparművészeti Múzeum földszinti aulájában megtekinthetőek lesznek október 8-a és 26-a között.

A tradíciót és a hagyományokat kreatívan ötvöző díjazottak névsora szigorúan bizalmas, de az alábbi kérdésekre biztosan választ kapunk majd a kiállításon: A városi tömegközlekedés okozta káosz miatt duplájára növekedett menetidőt milyen alternatív megoldással lehetne optimalizálni? A modern digitális technika és a dizájn az orvostechnikai műszerek esetében is fontos? Mennyi valójában egy csipet fűszer? Mi mindenre lenne jó a negyven fokos kánikula? Vajon a rajzfilmek kétéltű járgányai csak a mesében léteznek? A dizájnerek a ?zöld hullám? ellenére sem beszélnek zöldeket!

A Magyar Formatervezési Díj 2008 számai

A beérkezett pályázatok száma: 203 pályamunka. A pályázatok kategóriánkénti megoszlása: termékkategória 42, vizuális kommunikáció kategória 19, tervkategória 62 és diákmunka kategória 80 pályamunka.

A Magyar Formatervezési Díj 2008 kiállításával egy időben szintén az Iparművészeti Múzeum földszinti aulájában lesz látható a FormaTúra vándorkiállítás, amely az elmúlt öt esztendő Magyar Formatervezési Díjpályázat nyerteseinek, különdíjasainak, és kiemelt pályázóinak a munkáit mutatja be.

Szóljon hozzá!