ZETApress

hírportál

Szülinap az áruházban

Születésnapi bulira hívott ma délelőttre a Magyar Kajak-kenu Szövetség az Allee Bevásárlóközpontba. Mivel ma lettem 33. éves, boldogan indultam. Csak a helyszínen tudtam meg, hogy nem engem ünneplünk, hanem az MKKSZ megalakulásának 70. évfordulóját.

Nagyszabású kiállítással ünnepli fennállása 70. évfordulóját a Magyar Kajak-kenu Szövetség. Mától június végéig a budapesti Allee Bevásárlóközpontban ismerkedhetnek meg az érdeklődők a sportág történetével, hagyományaival és legnagyobb bajnokaival. A kiállítást ünnepélyes keretek között Borkai Zsolt olimpiai bajnok, a MOB elnöke nyitotta meg délelőtt 11 órakor.

A szalagátvágáson jelen volt Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Kovács Klaudia, az Allee Bevásárlóközpont PR-menedzsere, Kammerer Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Fábián László, a sportág első olimpiai (1956. Melbourne) bajnoka, valamint az elmúlt 70 év még élő bajnokai.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke méltatta a sportágat, amely 19 aranyérmével a harmadik legeredményesebb olimpiai sportág Magyarországon. ? Bízom benne, hogy ez a fejlődés töretlen, és a jövőben, például a soron következő londoni olimpián is olyan sikeres lesz a kajak-kenu, mint amilyen az elmúlt évtizedek során volt. Ez a kiállítás azt mutatja, szükség van a példaképekre, és bár itt minden a bajnokokról, a sportág nagyjairól szól, köszönet illeti a szervezőket, akik fantasztikus munkát végeztek ? mondta a MOB-elnök.

Kajak-kenu kiállítás az Allee Bevásárlóközpontban

Az alapos kutatómunka eredményeként már az 1800-as évekből vannak anyagaink, így több mint kétszáz évet átölelő kiállítást tekinthetnek majd meg a látogatók ? mondta Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára. ? A kiállításon a sportág legfontosabb eseményeire, olimpiákra, világbajnokságokra fókuszálva kalauzoljuk végig a látogatókat, akik akár kezükbe is vehetik Fábián László lapátját, amellyel a sportág első olimpiai bajnokságát nyerte, beülhetnek Vajda Attila hajójába, vagy megnézhetik Kőbán Rita mezét. A kiállítás gerincét a gyorsasági és maratoni kajakozás és kenuzás eseményei adják, de megmutatjuk a szlalom kajak-kenu, a vadvíz, a sárkányhajó-sport és a vízitúrázás szépségeit is. És aki aktív részvevője kíván lenni a kiállításnak, az az Allee-ban felállított mobilmedencében beleülhet egy kajakba vagy kenuba is ? mondta el a szövetség főtitkára.

A szövetség egész esztendőben átfogó programsorozattal ünnepli az évfordulót. Augusztus 17-e és 21-e között mindenkit szeretettel várnak a szegedi MOL Kajak-kenu Vébére, ősszel 70 éves partit rendez az MKKSZ, sőt év végén egy exkluzív sportági könyv is megjelenik.

Hetven éves a szövetség

A 70. születésnap kapcsán a szövetség a sportág történetét átölelő, tematikus weboldallal állt elő, amelyen megismerkedhetünk a magyar kajak-kenu sport nagy korszakaival és meghatározó egyéniségeivel. Ismert és még ismeretlen történetek, arcok, egyéniségek a múltból, s jelenből. Hagyományok, értékek, amelyeket kár lenne veszni-hagyni, amelyeket meg kell őrizni a jelennek, a jövőnek, amelyet meg kell mutatni egy országnak, sőt a világnak!

Többek között erre is vállalkozott az idén megalakulásának hetvenedik évfordulóját ünneplő Magyar Kajak-kenu Szövetség, amely a 2010-ben létrejött szakmai csoporttal közösen feldolgozza a sportág történetét. A szövetség honlapján már elérhető, sőt tovább is írható az az oldal, amelyen az 1800-as évektől kezdve találhatunk sportágtörténeti korszakokat, megismerkedhetünk a sportágban élő, dolgozó emberek életrajzaival, és amelyen igazi mélyinterjúkat láthatunk a kajak-kenu legendás alakjaival. Bonn Ottó, Füzesséry Gyula, Nagy László, Győry Endre ? néhány név a megszólalók közül, ám megannyi történet, érdekesség, korrajz, amely nélkül nem lenne igazi ünnep ez a hetvenedik évforduló.

Büszkék lehetünk rá, hogy olyan sportág képviselői vagyunk, amelynek néprajzi jellegű hagyományai vannak, s amelyet a versenysport révén át tudunk menteni a XXI. századba ? mondja Baráth Etele, a szövetség elnöke a hetven éves évfordulóról. ? Ismerjük, tiszteljük az alapokat, a hagyományokat és csodálattal nézzük azt a fejlődést, amelyen keresztül ment ez a sportág, és amelynek mi is részesei vagyunk. Az elmúlt tizenöt évben Magyarország legsikeresebb olimpiai sportága lett a kajak-kenu. Ez a tizenöt év gyönyörű alapokra épült és épül tovább, amelyről úgy gondolom, beszélni kell, amelyet meg kell ismernie ennek az országnak. Tudni kell, hogy a mai hősök mozdulatai mögött micsoda tudás halmozódott fel, miből fakadnak, honnan erednek azok a sikerek, amelyeket ma is ámulva néz a világ. Húsz-harminc-negyven-ötven évvel ezelőtt is voltak hősies, felemelő történetek, szakmai meglátások, óriási fejlődések, amelyekről mindenképpen szólni szeretnénk. Hálásak vagyunk sportágtörténeti csoportunknak, amely óriási munkával, alázattal dolgozik azért, hogy méltó ünnepe lehessen a sportágunknak ? mondta el a szövetség elnöke.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Visszavesszük a MOL-t | ZETApress

Szóljon hozzá!