ZETApress

hírportál

Megint budai Az év múzeuma

Tegnap és ma számtalan múzeum települt ki a Múzeumkertbe, a 16. Múzeumok majálisára. A tegnap délelőtti megnyitón hirdették ki Az év múzeuma 2010 pályázat győzteseit és helyezettjeit. Felsorolásukat tegnap már megtettük, most a két fődíjast mutatjuk be. A tavalyi győztes Hadtörténeti Múzeumhoz hasonlóan az Orvostörténeti Múzeum is a budai Várkerületben van.

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Szlovák Tájház

Petőfi Sándor kiskőrösi szülőháza volt Magyarországon az első látogatható irodalmi emlékház, amelyet az írófejedelem kortárs, Jókai Mór nyitott meg 1880-ban. Ez a puszta épület volt a ma is meglévő, több ütemben bővülő múzeumi együttes első lépcsője.

A ma városi önkormányzati fenntartásában működő komplexum három intézményi eleme – Petőfi Szülőház, Petőfi Emlékmúzeum, Szlovák Tájház – fölmutatja az elmúlt évek fejlődési lehetőségeinek teljes tárházát. A helyi erőforrások és a pályázati támogatások kimerítésével elérhető muzeológiai teljesítmény kiemelkedő hozzáadott emberi értékekkel párosulva biztosítja az elért eredményeket.

Hosszú évek óta minden pályázati alkalmat és lehetőséget megragadva fejlesztik a múzeum valamely kiállítását, tevékenységét, infrastrukturális adottságait. A három kiállítóhely közül a Petőfi Szülőház a kultikus emlékhely szerepét tölti be, a következetes építkezés egyik elemeként a szülőházban megvalósított új kiállítás a vizsgált időszak kiemelt, jelentős fejlesztése. A muzeális intézményrendszer másik eleme, a Szlovák tájház, a magyarországi tájházi hálózatot támogató tanácsadói és pályázati rendszer sikerének példája. Az Emlékmúzeumban a város történetét és a Petőfi kultusz kialakulását, továbbélését bemutató állandó kiállítás még megújulás előtt áll.

Az átgondolt és következetesen végrehajtott értékőrző és értékteremtő munka fontos szempontja a látogatóbarát szemlélet. A tárlatokat a kisebbeknek és nagyobbaknak szánt aktivizáló elemek teszik teljessé, a közművelődési tevékenység és a civil szervező erő kimagasló jelentőségű mindhárom muzeális intézmény estében. A városlakók és a helyi közösségek is sajátjuknak érzik a létesítményt, de állandó programjaik nemcsak a kiskőrösi, hanem a vidéki lakosságot is becsalogatják a tájház udvarába.

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum törekszik rá, hogy bekapcsolódjon a helyi és az országos kulturális vérkeringésbe. A szerteágazó struktúrából adódóan több területhez – irodalom, történelem, néprajz, kortárs képzőművészeti ágak – kapcsolódva tud színvonalas kiállítási és közművelődési programokat szervezni. Több szállal kapcsolódnak helyi és kistérségi kulturális intézményekhez, bekapcsolódnak országos szervezetek munkájába is.

2010-ben a múzeumban tartotta konferenciáját a Magyarországi Tájházak Szövetsége, állandó a szakmai kapcsolat a Szentendrei Szabadtéri Múzeummal, az Országos Petőfi Sándor Társasággal, a Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezettel.

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

A pályázatot benyújtó intézmény három alegységből ? múzeum, könyvtár és levéltár ? áll. Pályázatukat elsődlegesen a múzeumi szakterület eredményei alapján nyújtották be, a bírálók főként e területet vizsgálták, de a témához természetesen szorosan kapcsolódik a másik két egység munkája is. Az intézmény tevékenységében a tudatos és komplex fejlesztés hatását érzékelték a bírálók.

A célkitűzések között kiemelt pontok: a közönség fogadása, a kiállítások fejlesztése, a műtárgyvédelem, a digitalizálás és a nemzetközi tevékenység. Az intézmény valamennyi területen erős szakmai tartalommal alátámasztott, látványos eredményeket produkált az elmúlt esztendőben.

Jelentős mértékben sikerült növelniük a látogatószámot, hangsúlyos szerepet kapott a kommunikációs tevékenység, ismertségük megnövekedett. Példaértékű az időszaki kiállítások megújult szemlélete, tartalmi és formai megjelenése, valamint a kiállítások vándoroltatása magyarországi és határon túli magyar múzeumokban. Eredményesek a megelőző műtárgyvédelmi fejlesztésekben, tudatos koncepció alapján, nem költségigényes megoldásokkal, lépésről lépésre fejlődnek ezen a téren.

Az időszaki kiállítások vándoroltatása során is nagy hangsúlyt fektetnek a műtárgyvédelemre, szállításra, de az állandó kiállításból is kiváltják az hosszabb terhelést nehezen viselő eredeti dokumentumokat. Jelentősek a gyűjtemények digitalizálásában elért eredményeik, folyamatos a digitális fotógyűjtemény fejlesztése és a világhálón való megjelenítése, a könyvtár teljes könyvanyagának digitális katalógusa elkészült, honlapjukon elérhető. A múzeumi képzési program nemzetközi szinten is megjelent az intézmény munkájában, 2010 elején zárult a SOM vezetésével egy másfél éves az EU Grundtvig Alap által támogatott projekt a felnőttképzés területén.

A múzeum kiállítási tevékenysége az értékelt időszakban főleg az időszaki és vándorkiállításokban teljesedett ki. Az intézmény vezetése koncepciót készített az állandó kiállítás újrarendezésére, ez azonban függvénye az épület teljes felújításának és bővítésének. Az időszaki kiállítások rendezésének új elvi szempontrendszerét dolgozták ki, a rendezések gyakorlati tapasztalatai alapján részletes protokollt állítottak össze, s ez segíti a kiállítások vándoroltatását, újrarendezését. A bemutatott anyagot jól kiegészítik a kiállításokhoz megjelentetett színvonalas szakmai füzetek.

Démoni ragály: a pestis, (2008-2011). 2009-ben az OKM nívódíját nyerte el. Eddig 10 helyszínen került bemutatásra. Eleven tanulság. A kórbonctantól a patológiáig (2009). 2010-ben a Pro Pathologia Hungarica-díjat nyerte el. Az erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság (2010-2011). A Fidelio.hu a 2010. év hét legjobb kiállítása közé sorolta. Eddig három meghívás érkezett a tárlat vendégül látására. A sebesült Görgei (2010-2012). A múzeum épületében jelenleg ez a kiállítás tekinthető meg.

A kiállítási tevékenységhez szorosan kapcsolódnak a múzeumpedagógiai programok, egyaránt szerveznek ilyet az óvodás korosztály, általános iskolások és középiskolások számára is. A két utóbbi tanévben Mikrokozmonauták ? Utazások a test mélyére, majd Életmódszertár címmel dolgoztak ki az említett korosztályoknak foglalkozásokat. TÁMOP pályázatok révén mintegy ötezer iskolás korú gyermek jutott el a múzeum programjaira.

A pályázati háttérrel finanszírozott események mellett folytatódtak saját erőforrásaikkal kialakított tevékenységi formáik is: a szakkörök, a mentori program orvosegyetemekre készülő középiskolai diákoknak, és léteznek témanapok is. Ezek ismertetése részletesen elérhető saját honlapjuk mellett más programajánlókon is.

Szóljon hozzá!