ZETApress

hírportál

Emőke és Anett nyert

Tegnap este 7 órától Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár részvételével adták át a Centrál Galériában az ESSL ART AWARD CEE 2011-díjakat. Meghatározó impulzusok Európa kulturális tájképéhez. Stop motion animáció és online network a festővásznon ? foglalhatjuk össze a lényeget.

Az egyik legrangosabb, közép- és délkelet-európai művészeket pártoló ESSL ART AWARD díját idén Bada Emőke és Hámori Anett, a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai nyerték el. A nemzetközi, elismert szaktekintélyekből álló zsűri 10 művészhallgató alkotását juttatta a döntőbe. A pályázati alkotásokból rendezett kiállítás május 10-e és 22-e között várja a látogatókat ? tudatta Bálint Ágnes sajtóreferens.

Idén minden eddiginél több, közel 450 fiatal, művészeti hallgató pályázott a 2011-ben már 7 országra kiterjedő ESSL ART AWARD CEE díjra ? emelte ki a díjak átadásakor Ébli Gábor, a szakmai zsűri magyarországi tagja, esztéta, a MOME tanára. ? A fiatal művészeti hallgatók felkarolása, a nemzeten túlnyúló, regionális kitekintés, a nemzetközi kiállítások professzionalista szervezése és a decemberi közös ausztriai bemutatkozásra készülő nagy katalógus mind arra világítanak rá, hogy a díj létrehozása igazi mecenatúra volt ? tette hozzá.

Tíz fiatal művész várta izgalommal a Jelöltek éjszakáját

Jó észrevenni az eredeti és hatásos arcéleket, a mondanivaló aktualitását, és úgy látom, bárhol, bármikor vállalható a díjra jelölt munkák szakmai minősége, formai és gondolati igényessége ? mondta köszöntő beszédében Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, majd hozzátette: ? Köszönöm az Essl házaspár nagylelkű adományát, a fiatal alkotóknak, hogy megismerkedhettünk alkotásaikkal, és nem utolsó sorban a nemzetközi zsűri tevékenységét.

Professzor Agnes Essl a díjátadón elmondta: ? A sokszínű kulturális élet támogatása az egyik legfontosabb missziónk. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal, tehetséges képzőművészeket olyan módon támogassuk, hogy a nemzetközi művészeti színtéren is lehetőségük legyen megismertetni a nagyközönséggel a munkásságukat.

Mint a kétnyelvű sajtótájékoztatón is elhangzott, a fiatal művészeknek alapított díjat az osztrák műgyűjtő házaspár, professzor Agnes és Karheinz Essl hívta életre, melynek odaítélését minden országban szakértőkkel, múzeumokkal és művészeti akadémiákkal való szoros együttműködés előzi meg, átadásában pedig az alapító Essl család vállalata, a bauMax is aktívan részt vesz. Az Essl család az ESSL ART AWARD CEE-díj létrehozásával a fiatal művészek és a kortárs művészetek támogatása mellett is elkötelezte magát, így a kétévente felfedezett fiatal művésztehetségek döntő impulzusai Európa kulturális tájképének alakításában.

Szóljon hozzá!