ZETApress

hírportál

Patrizia a palotában

Patrizia Genovesi: Művészet és Tudomány című fotókiállítása nyílt meg este a Palotanegyedben, a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben. A kiállításon Nobel-díjas tudósok és zeneművészek portréfotói láthatók.

Többek között Rita Levi-Montalcini, Andrew Wiles, John Nash és sokan mások képei függnek a falakon. A megnyitó előtt a Miskolci Szimfonikus Zenekar rövid koncertet adott Giorgio Proietti karmester vezényletével. Műsoron: Mozart, Respighi Grieg és Barber művei szerepeltek.

Patrizia Genovesi fotó- és videoművész Rómában él és dolgozik. Annak az eszmének a híve, mely szerint a fotográfus ügyessége abban nyilvánul meg, hogy hogyan képes megragadni a valóság pillanatait, egy szempillantás alatt megragadni és felfogni tenni jelentésüket, és egyetlen felvételen visszaadni azt fények, tárgyak, kapcsolatok alkotta vizuális szuggeszciója révén. A harmónia logikájának tanulmányozása egész alkotótevékenységét végigkíséri. A művészetek közötti kontamináció szüntelen keresése, egy személyes látásmód, amely szigorú formában nyer kifejezést, a technológiai eszközök kreatív használata jellemzik művészi pályáját. Szüntelen utazás, megállók nélkül.

Színesben képzeltem el az életet, de fekete-fehérben éltem meg, mint egy hosszú, többé-kevésbé intenzív szürke képsort, amelyet mindig más-más fény modulált. Ez volt az a valóságfelfogás, mely homogén kategóriák szerint szétválogatja és csoportosítja a fogalmakat és a tapasztalatokat, visszavezeti őket oda, ahol a valóság a maga természetességében megmutatkozik: élet és halál örök ellentéte. A fehér és a fekete az esszenciális lényegre utal: az egyik minden kromatizmust magába szív, a másik szintetizál. Vagyis minden színt magukban foglalnak, minden életjelet és minden hiány ? vallja Patrizia Genovesi.

Szóljon hozzá!