ZETApress

hírportál

Kerékpárral a Műcsarnokba!

Diákok által tervezett kerékpártárolók kerülnek a Műcsarnok elé! Régi, jogos elvárásnak igyekszik megfelelni a Műcsarnok azzal, hogy új kerékpártárolókat helyez ki a patinás épület elé ? tudtuk meg Csejdy Rékától.

A Máthé Dóra és Vígh Ágnes tervei alapján készült tárolók egy felsőfokú művészeti- és építészhallgatók számára kiírt pályázat győztes munkái. Megvalósításukat a Műcsarnok a MasterCard előző évi támogatásából finanszírozta. A MasterCard 2009 júliusában lett a Műcsarnok főtámogatója. A 2010-es támogatásuk révén vált lehetővé a Műcsarnok aulájának korszerűsítése, valamint az épület előtti biciklitárolók megvalósítása, felsőfokú művészeti és építészhallgatók részére kiírt pályázat keretében.

A kerékpártárolóra tizenöt csoport adott be pályamunkát. A zsűri ? Lakner Antal képzőművész, Készman József kurátor, Nagy Enikő, a Műcsarnok kommunikációs osztályának vezetője, Petrányi Zsolt, a Műcsarnok korábbi igazgatója, Koós Pál, a MOME Formatervező Tanszékének vezetője, Szegedy-Maszák Zoltán, az MKE rektor-helyettese és Wolf Péter, a Magyar Kerékpáros-klub munkatársa ? Máthé Dóra & Víg Ágnes terve mellett tette le a voksát. A nyertes pályázók ezer, illetve ötszáz euró díjazásban részesültek.

A tároló vastag, hajlított, perforált acéllapból készül. A biciklik a perforáción keresztül biztonságosan rögzíthetők a támaszhoz a leggyakrabban alkalmazott módok (váz, hátsó kerék, első kerék) bármelyikén, vagy akár mindegyik helyen egyszerre is. A fenti, vízszintes felület egyszerre több kellemetlen problémát is megold. Ha kellően szorosan zárjuk a biciklit a támaszhoz, akkor lehetetlen lesz külön az ülést levenni a vázról. Ezen felül száraz időben ideális rakodófelületként szolgál például a biciklikulcs megkereséséhez, esőben pedig szárazon tartja az ülést.

A tároló 1 cm vastag acéllapból készül, a perforáció pedig a lemez széleitől 3 cm-re kezdődik, hogy kellő biztonságot nyújthasson a támasz. A lemez rozsdamentességét tűzi horganyozás (vagy rozsdamentes acéllap alkalmazása) biztosítja. A felszín alatt az acéllemezt masszív, beton alaptesthez rögzítjük ? mondta Máthé Dóra & Vígh Ágnes. Az új kerékpártárolókat ma délután 4 órakor adja át a nagyközönségnek Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális igazgatója és Nagy Enikő, a Műcsarnok kommunikációs osztályának vezetője. Az átadásra mindenkit szeretettel várnak!

Szóljon hozzá!