ZETApress

hírportál

Egyenlő eséllyel

Délután különleges eseménynek adott otthont a Szépművészeti Múzeum. A kerekesszékes tárlatvezetés célja, hogy bemutassa a nagyközönség számára az akadálymentesítés jelentőségét, valamint felhívja a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség júliusi, ?Egyenes Út Mindenkinek? elnevezésű rendezvényére. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ?Egyenes Út Mindenkinek? című kezdeményezésének nyitányaként ? délután ? akadálymentesített múzeumlátogatást szervezett a Szépművészeti Múzeumban.

A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény keretében egy-egy csoportban mozgáskorlátozottak, és járó emberek indultak együtt kerekesszékkel tárlatvezetéses látogatásra. A rendezvényre szülők is elhozták gyermekeiket, hogy már kiskorban élmény szinten is megismerkedjenek a mozgáskorlátozottakkal való együttélés és segítés lehetőségeivel.

A program célja, hogy bemutassa a nagyközönség számára az akadálymentesítés jelentőségét, esélyegyenlőség megteremtésének módjait, valamint az európai uniós támogatással megvalósuló ? akadálymentesítést célzó ? beruházásokat. Az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító környezet nem kizárólag a fogyatékos személyek életkörülményeit javítja, egyre növekszik az időskorú, a hozzáférhető környezetet igénylő és a megváltozott munkaképességű személyek száma is. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, a 2007-2008-as időszakban mintegy 16 milliárd áll rendelkezésre akadálymentesítésre. A múzeumlátogatás egyúttal figyelemfelhívás is a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség július 19-én, a Margitszigeten megrendezésre kerülő Egyenes Út Mindenkinek programjára.

A civil szervezetek, a civil társadalom az európai közélet nélkülözhetetlen alkotóelemei, hiszen elősegítik a párbeszédet az intézményekkel, közvetítésükkel az uniós polgárok tevékenyen vehetnek részt az Európai Unió szakpolitikáinak kidolgozásában és megvalósításában. Éppen ezért az Egyenes Út Mindenkinek rendezvényen az akadálymentesítés mellett a magyarországi civil szervezetek kapnak főszerepet.

Az egész napos rendezvény során a civil szervezeteknek szóló szakmai bemutatók és előadások, valamint az akadálymentesítési törekvéseket bemutató programok mellett zenés és szórakoztató programokkal, sportolási lehetőségekkel várjuk a civil szervezetek tagjait, valamint minden érdeklődőt. A rendezvény helyszíne a Margitszigeti Atlétikai Centrum, július 19-én, szombaton.

Szóljon hozzá!