ZETApress

hírportál

LEGO-ra fel az Alleeben!

A LEGO a jövő világát mutatja be Magyarországon! A LEGO? Csoport, a világ vezető építőjátékokat gyártó vállalataként 2011-ben a régióban először hazánkban mutatja be jövőépítő eseménysorozatát ? tudta meg Lantai József a minapi sajtótájékoztatójukon.

A rendezvények első nyilvános állomásán Kohajda László környezetvédelmi szakértő előrejelzéseit követve Szujó Zoltán segítségével építhették meg a gyerekek a jövő elképzelt világát. Az első jövőutazás hamarosan indul Budapesten az Allee Bevásárlóközpontban, és március 11-13 között ingyenesen látogatható lesz majd. A LEGO Utazz a jövőbe! ? események további helyszínei, időpontjai: Pécs Árkád március 18-20-a és Győr Árkád április 1-3-a.

A hamisítatlan családi élményeket kínáló programokra ellátogatók mesés utazást tehetnek a jövő világába, amelyet ők maguk is formálhatnak a rendelkezésre álló csaknem egymillió építőelem és kreativitásuk segítségével. Az elkészült alkotásokat pedig a LEGO földgömbön illetve a tematikus pódiumukon ki is állíthatják. Az esemény különlegessége, hogy az építőelemek segítségével megismerhetjük, a gyerekeknek milyen elképzeléseik és ötleteik vannak a jövőre nézve.

Visszajönnek-e a dinoszauruszok, a Földön vagy egy másik bolygón él-e majd az emberiség, repülő autókon közlekedünk-e majd, robotok tanítanak-e a majdani iskolákban? Mindegyik kérdésre a kicsik adnak majd sajátos választ építményeiken keresztül, hiszen a jövő átvitt értelemben is az ő kezükben van. Segítségükkel a látogatók az ?időutazó? portálon átlépve már most betekintést nyerhetnek a jövő világába.

A LEGO fantasztikus jövőképét nézve nyilván sokunkban felmerül a gondolat, hogy valóban ilyen szép világban élhetünk-e majd mi és gyermekeink is. Bár számos kutatás létezik, amely az ellenkezőjét vetíti előre, sosem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a jövő alakítása csak rajtunk múlik. A most körünkben legózó gyerekeknek nagy szerepük lesz abban, hogy ezt az idilli világot nem csak a szőnyegen, hanem az életben is valósággá varázsolják ? mondta Kohajda László környezetvédelmi szakértő a rendezvényt indító sajtótájékoztatón.

A mai felgyorsult világ sajnos a gyermekek vállára is egyre több terhet ró, pedig a gyermekkornak az önfeledt vidámságról, és a képzelőerő korlátlan szárnyalásáról kellene szólnia. A LEGO játékok abban a szellemben készülnek, hogy a kicsik minőségi időt tölthessenek el, amely kreativitásuk fejlődését is a koruknak megfelelő mértékben segíti elő, nem véletlenül választották a színes műanyag építőelemeket az évszázad játékának kétszer is.

A tanulás így észrevétlenül válik a szórakozás részévé, és a szobában legózó gyermekek elsőként játékosan, majd később felnőttként válnak a jövő építőivé. Tele ötletekkel és tele bátor álmokkal indulunk az életben mindannyian, és erről felnőttként sokan megfeledkeznek, ezért a LEGO mindig is arra törekedett, hogy minden generáció tagjai közül a jövőről kreatívan, felelősen gondolkodó emberek kerüljenek ki.

Már gyerekként is boldogsággal töltött el minden pillanat, amikor legózhattam, ezért nagyon örültem, hogy a LEGO felkért a közös munkára. Habár nekem lányaim vannak, de még ők isimádnak legózni, és bevallom magam is gyakran elcsábulok manapság is, hiszen a LEGO ötletes megoldásai egyenlőek a kortalan szórakozással ? mondta Szujó Zoltán, a nyitóesemény házigazdája.

A magánkézben levő LEGO Csoport a Csakis a legjobb elég jó mottó szerint működik a mai napig. Az Évszázad Játékának választott LEGO központja a dániai Billundban található, és már közel 80 éves tapasztalattal rendelkezik a gyermekek alkotóerejét és problémamegoldó képességét fejlesztő játékok gyártásában. A kiváló minőségű építőjátékokat világszerte több mint 130 országban élvezik fiúk és lányok egyaránt.

Érdekességek és lenyűgöző tények

Átlagosan 64 LEGO építőelemet birtokol a Földön minden egyes ember. A világon a gyermekek összesen mintegy ötmilliárd órát legóznak naponta. Már három generáció óta van a szülőknek lehetőségük legózni. Hat darab nyolcfejes (2×4) kockát 915 millióféle variációban lehet összeépíteni. 306 millió kereket gyárt a LEGO évente, és ezzel a cég a világ legnagyobb gumiabroncs-gyártója. Másodpercenként hét LEGO játékot adnak el világszerte. Percenként 36 ezer LEGO építőelem kerül legyártására. 19 milliárd LEGO építőelemet gyártanak évente. 400 milliárd LEGO építőelemet gyártottak 1949 óta.

A legtöbbet gyártott elem az 1×2-es téglatest. Több mint négymilliárd LEGO minifigura népesíti be a Földet, ezért kijelenthetjük, hogy a LEGO-é a világ legnagyobb népcsoportja. Nagyjából nyolcmilliárd (8.181.068.395.500.000) önálló minifigurát építhetnénk minden máig legyártott különálló rész felhasználásával. Ha egymásra építenénk negyvenmilliárd LEGO elemet, a torony egészen a Holdig érne. Az évente értékesített elemek összerakva ötször körbeérnék a Földet. 29,97 méter magas volt a LEGO elemekből valaha épített legmagasabb torony, amelyet ötszázezer kockából húztak fel 2009 októberében, Münchenben. Havonta húszmillió ember látogat el a LEGO weboldalára, a LEGO.com-ra.

Szóljon hozzá!