ZETApress

hírportál

Perzsák Ferencvárosban

Két korszak határán ? Perzsa művészet a Qádzsár-korban (1796-1925) címmel nyílt kiállítás tegnap az Iparművészeti Múzeumban. A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum által rendezett kiállítás az iráni művészet azon korszakát jeleníti meg, amikor az ország a Qádzsár dinasztia uralma alatt állt.

E dinasztiának köszönhető, hogy Irán elnyerte mai földrajzi kereteit, és a modern állami intézményrendszer és infrastruktúra alapjai is a Qádzsárok alatt szilárdultak meg. Mégsem maga a dinasztia a főszereplő, hanem a korszak mesteremberei: a fazekasok, ötvösök, festők, kalligráfusok, textilszövők, ékkőmetszők, vésnökök és fafaragók. Bár szinte valamennyien réges-régi szakmák képviselői, mindegyikük munkáján érződik, hogy az elődeiktől örökölt évezredes hagyományok válaszúthoz érkeztek.

Soha nem látott új ? főleg európai ? technikák jelentek meg ekkor a színen, például a fényképészet vagy a könyvnyomtatás, a hagyományos mesterségeknek pedig más, még félelmetesebb kihívója is támadt: az ipari tömegtermelés. Ma azonban már úgy látjuk, hogy bár a korszakban a régi és az új összecsapása valóban drámai volt, e megpróbáltatásokból a sok ezer éves történelme során mindig megújulni kész Perzsia végül győztesen került ki. Ezt tanúsítják a kiállítás változatos műkincsei is, amelyeknek jelentős része most kerül először a közönség elé. A kiállítás nemzetközileg is az elsők között vállalkozik a korszak művészetének összefoglaló bemutatására.

A kiállításra műtárgyat kölcsönző intézmények, magánszemélyek: Akadémiai Könyvtár Keleti Gyűjteménye, Déri Múzeum, Hadtörténeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Bánkuti Gábor, Saly Noémi. A kiállításhoz Kelényi Béla és Szántó Iván szerkesztésében katalógus készült. A kiállítás katalógusa a XIX. századi perzsa művészet lehető legszélesebb körű bemutatását tűzte ki céljául, tanulmányai és képanyaga kiváló szerzők tollából származó, alig ismert vagy egészen új tudományos eredményeket tárnak az érdeklődők elé.

A kötet szerkesztésének vezérfonala a Magyarországon és a nyugati világban sem ismert Qádzsár-kor (1794-1925) történelmének, irodalmának, vallástörténetének és művészetének, a perzsa kézművesség legfőbb, reprezentatív ágainak mind teljesebb felmutatása volt. A katalógus egyes tanulmányai szorosan illeszkednek a kiállítás tematikájához. Témaválasztásukban és képanyagukban egyaránt kapcsolódnak a kiállított tárgyakhoz. A kötet első részében található tizennyolc tanulmány felöleli a XIX. századi perzsa művészet valamennyi fontos vonulatát és érzékenyen mutatja be a perzsa művészet magyarországi recepciójának kérdéseit (gyűjtéstörténet, perzsa hatások), hiszen az iszlám művészet a történeti szálak révén szorosan kapcsolódik a magyarországi művészet történetéhez is.

A kötet második felében 300 perzsa tárgy színes képekkel illusztrált leírását találja az érdeklődő, többek között könyveket, festményeket, páncélokat, fegyvereket, kerámiákat és szőnyegeket. Az Iparművészeti Múzeum kiállításai az épület előtti járdaszakasz lezárása miatt a IX. Hőgyes Endre utcai bejáraton keresztül közelíthetőek meg. A kiállítás szeptember 18-ig látogatható. Kurátorok: Kelényi Béla és Szántó Iván. Fotóink Lantai József felvételei.

Szóljon hozzá!