ZETApress

hírportál

Lengyel nap a Hadtörténetiben

Szívből köszöntöm a lengyel-magyar barátság kiterjesztésének nagyszerű bemutatását ? írta be a vendégkönyvbe köztársasági elnökünk ma délután a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első emeleti kiállítótermében. Sólyom László nem egyedül érkezett, vele tartott Lech Kaczyński, a Lengyel Köztársaság elnöke is.

A két államfő nem véletlenül érkezett. Fél 4-kor nyílt meg A mi szabadságunkért, s a tietekért ? Lengyel katonák az 1848-49-es magyar szabadságharcban című időszaki kiállítás. A lengyel és magyar Himnuszt a Honvéd Együttes Férfikarának műsora követte Drucker Péter vezényletével.

Veletek harcoltunk, magatok is tudjátok, nem zsoldosok gyanánt, nem személyes vagy önző érdekből, hanem egyedül azon reményben, hogy a ti szabadságtok kivívása, s abban a mi részvételünk alapját képezik a további harcnak, mely életünk szakadatlan célja: harc Lengyelország függetlenségéért, mely nélkül Magyarország függetlensége sem fenn nem tartható, sem célhoz nem vezet ? olvasta fel elnökünk Wysocki tábornok 1849. augusztusi levelét.

Mindkét elnök köszöntötte a földszinti Márványteremben egybegyűlteket. Kaczyński külön kihangsúlyozta, hogy szabadságharcunk csak az orosz intervenció hatására bukhatott el. Ezután hadtörténeti emléktárgyakat kaptak Szekeres Imre hadügyértől és Holló József Ferenc múzeumi főigazgatótól. Innen vonultunk aztán együtt az udvaron át az ünnepélyes szalagátvágásra.

A kiállítás a Magyar ? Lengyel Barátság Hete programsorozat második eseménye volt a várbeli Kapisztrán téren. Már délben nemzetközi tudományos konferencia kezdődött a második emeleti Díszteremben. A főigazgató köszöntője után jubileumi emlékkötet ünnepélyes átadása következett, majd magyar és lengyel történészek előadásait hallgathattuk.

Katona Tamás: Lengyelek Erdélyben, Bem hadvezéri működése, Tomasz Szubert: Bem tábornok a bécsi forradalomban, Kedves Gyula: Lengyel katonák részvétele a magyar honvédsereg hadműveleti vezetésében, Hermann Róbert: A lengyel Xenophon – Dembinski főparancsnoki működése, míg Kovács István: Javaslat egy festőnek ? Hogyan kell Jan Aleksander Fredro és a 2-ik dzsidás ezred hőstetteit megörökíteni címmel tartotta meg előadását.

A kiállítás megtekintése után az elnökök már nem maradtak ott a pezsgős fogadáson. A lengyel államfő két napra tervezett látogatását egyre kurtította. A múzeumi séta előtt fél 2-kor érkezett a Parlamentbe. A Munkácsy-teremben kormányfőnkkel találkozott, a Várból meg egy Nemzeti múzeumi díszvacsorára sietett, hogy onnan mielőbb visszautazhasson Varsóba.

Szóljon hozzá!