ZETApress

hírportál

Nők a Rechnitzer-gyűjteményben

Rechnitzer János (1952) egyetemi tanár és műgyűjtő anyagából látható izgalmas kiállítás a győri Hét Szabad Művészet Szentélyében március 20-tól május 5-ig. Válogatást láthatunk a közel 400 tételből álló gyűjteményből női ábrázolásokra fókuszálva.

A nőt, mint a szépséget, a változatosságot, az eredetiséget, de egyben a magányosságot, az elfeledettséget, a kiszolgáltatottságot megtestesítő alkotások inkább a klasszikus, figurális stílusokhoz közelítettek, mint a modern, vagy posztmodern ábrázolásokhoz. A kiállítás érdekessége, hogy a művek nemcsak a nőről szólnak, hanem többségben vannak a nőművészek az alkotók között.

A klasszikus Mattis Teutsch alkotások mellett, láthatjuk az Árkádia női idilljét Gábor Jenőtől, illetve feleségének Macusnak a szépséges portréját. A magányos idős hölgyet az erdélyi virtuóz Balla József festette meg. A múlt század húszas éveinek Női Tizenkettői néhány tagja (Járiz Józsa, Muzslai Kampis Erzsébet, Barta Mária, Lóránt Erzsébet) képviselik elsőként a nő ábrázolásban újszerű megközelítéseket a hazai modern festészetben.

Izgalmas aktokkal kapcsolódtak hozzájuk az Európai Iskolát képviselő Zemlényi Magda, vagy az újra felfedezett Móricz Margit. A műfaji kereteket is tágítja a gyűjtő. Így nőt ábrázoló fényképeket a lányától Rechnitzer Zsófiától is kiállítja. A győri Nagy Ildikó a női világ mélységeit fellebbentői plasztikáival van jelen a válogatásban. A nő és az erotika kapcsolatát finom eleganciával, vagy éppen erősen provokatívan Zoltán Sándor doboz objektjeiben és kollázsaiban élvezhetjük.

Szóljon hozzá!