ZETApress

hírportál

Üdvözlet Mozambikból

Tegnap délután 5 órakor nyílt meg az első magyarországi állandó afrikai képzőművészeti kiállítás A Nap Shangane Egén címmel az erzsébetvárosi Wesselényi utca 51-ben, mely a hozzá kapcsolódó afrikai karácsonyi vásárral együtt várja az érdeklődőket.

Szervezője az Afrikai Művészet Csoport és az Ebony Afrikai Kulturális, Művészeti és Emberi Jogi Egyesület volt. A vendégeket Ekiudoko Miriam, az Ebony Egyesület elnöke köszöntötte. A kiállítást Gassama-Szabó Bernadett művészettörténész, az Afrikai Művészet Csoport művészeti vezetője nyitotta meg.

A kiállítás és vásár megnyitóján élő afrikai dob show is volt. AFRICAN UHURU Cultural Group és különleges afrikai kávékóstoló, kókuszos turmixok és mézes-egzotikus gyümölcsfalatok várták a résztvevőket. A Nap Shangane Egén című kiállítás a DLHAMBO ? Moçambique Artistas Unidos mozambiki batikművészeti egyesület munkáit mutatja be a magyarországi nagyközönségnek.

A DLHAMBO művészeti csoport 11 éve alakult Maputo-ban, Mozambik fővárosában, az ország legtehetségesebb batikművészeinek részvételével. A DLHAMBO szó jelentése: a nap Shangane egén. Céljuk, hogy ebben a gyönyörű ? afrikai hagyományokon alapuló ? művészeti ágban szépet alkossanak, és más országokban is megismertessék munkáikat, munkáikon keresztül pedig a mozambiki kultúrát. Emellett másfél éve indult projektjükben Maputo-i hátrányos helyzetű gyermekek tehetségfejlesztésével foglalkoznak, melyet saját képeik eladásából finanszíroznak.

A DLHAMBO batikművészeti egyesület azt a 12 lépésből álló, tradicionális batikművészeti eljárást alkalmazza, amely tipikusan Mozambikra jellemző, Maputo környékén elterjedt. Képeik életképek, a mozambiki élet mindennapjai ? a halászat, vízhordás, gabonatörés ? az ünnepek, hagyományok, szertartások elevenednek meg batikfestményeiken. A művészek munkáin az egyéni stílusjegyek jól elkülöníthetők, a realisztikusabb ábrázolásmódtól egészen az absztrakt látásmódig, mindvégig a figuralitás keretein belül maradva.

A batikfestmények a kiállítás végéig megvásárolhatók. A képek megvásárlásával támogatja a mozambiki DLHAMBO közösségi művészegyesület további munkáját, A DLHAMBO utcán élő és hátrányos helyzetű gyermekeket felkaroló tehetségfejlesztési projektjének további működését, méltányos kereskedelem (Fair Trade) beindítását Mozambikból Európa, Magyarország felé.

Szóljon hozzá!