ZETApress

hírportál

Minden mozi!

A Ludwig Múzeum gyűjteményét bemutató kiállítás-sorozat lezárásaként Minden mozi! ? címmel a múzeumban őrzött mozgóképalkotások legjavát láthatjuk március 30-ig a Duna-parti palota első emeletén. Válogatásuk mintegy húsz évet fog át a hazai video-művészet kezdetétől napjainkig.

A műveket Baksa-Soós Veronika és Kopeczky Róna válogatta. A megnyitón Fligauf Benedek is megjelent, akinek itt is látható Tejút 2007. című munkája a napokban véget ért 39. Magyar Filmszemlén is díjazott lett.

Forgács Péter filmrendező és médiaművész nyitóbeszédében arról szólt, hogy ezzel a kiállítással zárul le a Náray-korszak. Mint köztudott, Náray Katalin főigazgató nemrég tragikus hirtelenséggel, életének 65-ik évében elhunyt. Reméli, hogy nem lesznek olyan őrült hülyék az illetékesek, hogy a múzeum élére ugyanolyan hozzá nem értőket ültetnek majd, mind tették néhány évvel ezelőtt, az Operaház esetében.

A termekben bemutatott videóknak változó sikerük volt. Sokan álltak meg Katarzyna Kozyra Női fürdője előtt. A felvételek a Gellért fürdőben, rejtett kamerával, az érintettek beleegyezése nélkül készültek. A képeken láthatjuk, amint a fiatalabb és idősebb nők a ruhájukkal együtt gátlásaikat is levetik egymás előtt, a férfiaktól mentes környezetben. Hogy ezt később a nagyközönségnek bemutatni jogos-e és etikus-e, szerencsére nem nekem kell eldöntenem!

Szóljon hozzá!