ZETApress

hírportál

Találkozás a galériában

Ritka találkozóra kerül sor holnap este 6 órakor a Boltíves Galériában, a kortárs magyar képzőművészet öt kiemelkedő képviselőjének együttes kiállításán ? tudtuk meg Révay Andrástól. A tárlatot P. Szűcs Julianna művészettörténész, egyetemi tanár nyitja meg.

Öt mester címmel Kilár István, a Párizsi Biennále győztese, Konok Tamás Kossuth-díjas, Papp Oszkár Kossuth-díjas, Roskó Gábor Munkácsy-díjas és Végh András Munkácsy-díjas művész alkotásai láthatók a terézvárosi Podmaniczky utca 41-ben.

Kilár István a Képzőművészeti Főiskolán Beck András növendéke volt, a tanár és a növendék együtt távozott Párizsba. 26 éves korában elnyerte a Párizsi Biennále első díját. Több francia városban, így Párizsban is köztéri szobra áll. Grafikai műveiből 1968-ban rendeztek önálló kiállítást.

Konok Tamás mesterei Bernáth Aurél, Berény Róbert és Barcsay Jenő voltak, de Kassák köréhez is közel állt. 1958-tól harminc évig élt Párizsban, azóta a magyar és a francia főváros között ingázik, de Zürichben is rendszeresen kiállít. A konstruktivizmus nyomán alakult Európa-szerte ismert és elismert életműve, a Ludwig és az Ernst Múzeumban volt gyűjteményes kiállítása. Kossuth-díjas művész.

Papp Oszkár Bernáth Aurél és Szőnyi István tanítványa volt. Életművének jelentős része abban a negyedszázadban alakult, amikor szókimondása miatt eltiltották a nyilvánosságtól. A makro és mikrovilág összefüggései, egyfajta kozmikus tudat nyilvánul meg festményeiben. A 80 éves művészt idén Kossuth-díjjal tüntették ki. A rendszerváltás után újjáalakult Magyarországi Nagyoriens első elnöke volt.

Roskó Gábor a Képzőművészeti Főiskola után a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt. Tizenhét magyarországi és számos külföldi önálló kiállítása volt. Festői munkássága mellett grafikusi tevékenysége is jelentős, de a film területére is szívesen kirándul. Az Élet és Irodalomban évekig jelent meg antropomorf ember-állat dialógus sorozata. Munkácsy-díjas művész.

Végh András érett korában a ?természetelvűség és az absztrakt közötti senki földjére? építette munkásságát. Több tanulmányutat tette Olasz- és Franciaországban, képeiből sugárzik a mediterrán világ vonzása. Számos európai országban mutatták be festményeit, néhány napja Koppenhágában nyílt kiállítása. Munkácsy-díjas művész.

A november 11-ig megtekinthető kiállításon az öt alkotó három-három képe látható egy témára ? Tisztelet Martinovicsnak ?, melyekből mappa készült. Mellettük Konok Tamás, Papp Oszkár, Roskó Gábor és Végh András festményei, Kilár István szobrai szerepelnek.

Szóljon hozzá!