ZETApress

hírportál

Tóth Imre a Várban

A Koller Galéria szeretettel várja Önt és minden érdeklődőt, Amerigo Tot (1909-1984) szobrászművész emlékszobájának avatóünnepségére és grafikai kiállításának megnyitójára szeptember 23-án, csütörtökön este 6 órára ? tudta meg Lantai József.

A XX. századi magyar származású képzőművészek közül talán csak két alkotó neve ismert világszerte: Victor Vasarely mellett a Tóth Imreként született Amerigo Toté. A kezdetben grafikával foglalkozó művész Rómában vált szobrásszá, s életművének kiteljesedése is Olaszországhoz kötődik.

Klasszikus és absztrakt kompozíciók, monumentális és dekoratív formamegoldások, geometrikus alakzatok és lírai formaalakítások övezik kalandos alkotói életútját. Művei ? a világ számos helyszíne mellett ? több magyarországi múzeumban láthatók, s most ezek köre még szélesebbre tárul.

A Koller Galériában, Amerigo Tot Táncsics Mihály utcai egykori műteremházában a kiváló magyar szobrászművész előtt tisztelgő emlékszoba nyílik, amelyben az alkotó néhány személyes tárgya mellett több kiemelkedő alkotásai is helyet kap. Az emlékszoba-avatással egy időben többek között időszaki kamara kiállítás mutatja be Amerigo Tot grafikusi tevékenységének néhány remekét: női aktokat, karakterrajzokat, csendéleteket.

E munkák közös jellemzője, hogy kiállításon eddig még nem szerepeltek, nem láthatta őket a nagyközönség; így ? az életút lezárulta után is ? újdonságként ható művekkel szembesülhet az érdeklődő látogató. Az emlékszoba az avatóünnepséget követően folyamatosan, díjmentesen látogatható a hét minden napján, a galéria nyitvatartási rendjének megfelelően. Most megnyíló kiállítása október 14-ig látható.

Szóljon hozzá!