ZETApress

hírportál

Szerdán nyit a BNV

A nyári szünetet követően újra benépesül a Kőbányai Vásárváros. Szeptember 8-án délelőtt 10 órakor nyit és 12-én, vasárnap estig látogatható az őszi BNV. Az előkészületekről és az őszi programokról csütörtök este hallottunk tájékoztatást a Hungexpó Főterén, ahol Lantai József fényképezett.

A sajtófogadásra két hőlégballon is érkezett. Sajnos a nagy szél miatt nem sikerült felfújni egyiket sem, így a bátrabban nem emelkedhettek fel 10-15 méter magasba. Repülni amúgy sem lehetett volna, hiszen a ferihegyi repülőtér közelsége miatt a főváros felett csak rögzített lebegések engedélyezettek.

Az egyik ballon kapitánya Bakos Attila volt, akivel jelen sorok írója még 1983-84-ben a Malév Repülőklub tagjaként együtt repülhetett. Nagykanizsán is együtt voltunk ?84-ben a KÖGÁZ Kupán. Attila ?83. október 23-án 8040 méteres magassági rekordot állított fel az alföldi légtérben, melyet csak 18 és fél év után sikerült egy 30 éves követőjének megdönteni. Azóta már a Malév RK is megszűnt, s a technika párfős mini klubok kezébe került. A költséges sportra nehéz szponzorokat találni, így a tagoknak saját pénzükből kell jócskán áldozni hobbijukra. Mégis megteszik, mert imádják a repülést, szeretnek a szelek szárnyán utazni. Csak akkor van baj, ha túlzott a szélsebesség, mely a földet éréskor is vonszolja őket. A leszállás ilyenkor keményre és fájdalmasra sikeredhet.

1988-ban egy nyári hétvégén az Őcsényi Repülőklub tagjaként magam is átéltem egy földhöz csapódást, s az orrom és a bokám is megsérült. A kapitányt mégsem a sérülésem, hanem a saját sorsa érdekelte. Attól félt, ha kitudódik a baj, bevonják a szakszóját. Igaz, hogy a Szekszárdi Kórház előtt mentünk el hazafelé, mégsem oda-, hanem hazavitt. Otthonról bicegtem be aztán átöltözve a Sebészetre, ahol épp a szomszédom ? akivel sokat fociztam ? ügyelt. Mondtam neki, hogy megbotlottam otthon a küszöbön, s az ajtóba vertem a fejem. Elhitte, így a ballonkapitány is megmenekült a felelősségre vonástól, én pedig felgyógyulásom után a biztonságosabbnak tűnő vitorlázó repülésre váltottam.

Októberben, Debrecenben hőlégballon-világbajnokság lesz. Még nem tudni, kik képviselik a cívisvárosban a hazai színeket, de Attiláék sajnos csak nézőként lehetnek jelen. Kár pedig, mert Steiner Gáborral, a Ferencvárosi Kurír főszerkesztőjével együtt szívesen szurkoltunk volna nekik!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ballonos tragédia | ZETApress

Szóljon hozzá!