ZETApress

hírportál

ARC tizenegyedszer

Hol élsz Te? Minek képzeled Magad? ? címmel nyílt meg délelőtt és szeptember 22-ig látható az Ötvenhatosok terén a 11. Arc kiállítás. A 24 órás nyitva tartásra ingyenes a belépés, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Szépművészeti Múzeum Barokk termében.

Az ARC kiállítás 2000 óta a magyar társadalomkritika és társadalmi párbeszéd egyik legszabadabb terepe. Látókörébe egyszerre fér bele a reklámkultúra, a környezet tudatosság, az egészségügy vagy épp az aktuálpolitika. Évről évre nyílt pályázatban teszünk fel ? első ránézésre provokatívnak tűnő ? kérdéseket az ország lakosságának.

Hol élsz te? Minek képzeled magad? ? Keményen belevágjuk a másik arcába. Lekicsinylőn, megsemmisítőn. Olyankor, amikor gyorsan le akarunk zárni egy kellemetlen szituációt. Az ARC azonban nem lezárni szándékozik. Éppen hogy kezdeményez a 11. ARC pályázatban feltett két alapkérdéssel. Mert úgy véli, a legjobb, amit tehetünk, ha időről időre saját magunkat vetjük önvizsgálat alá: Hol élsz Te? Európában? Magyarországon? Pesten vagy Bocföldén? A Dózsa György úton? A Facebookon? Mi kell az ember helyzetének meghatározásához 2010-ben? Hová tartozol? Nemzet, osztály, család, haverok, vércsoport, munkahely, klub, közösségi portál? ? olvashattuk a 11. ARC pályázati kiírásában.

A zsűri által kiválasztott alkotások készítői elgondolkodtak, és vizuális formába öntötték válaszaikat azzal a céllal, hogy a látogató azonosuljon, egyetértsen, vagy ne értsen egyet, felháborodjon, elszomorodjon, vagy nevessen és felvillanyozódjon megtekintve azokat.

Összesen 75 plakátot látunk az ernyőtémában. Készült emellett egy Facebook gyűjtőplakát, ami azt jelzi, hogy a Hol élsz te? ? kérdés kapcsán sokakat megmozgatott a népszerű közösségi portál. E pályamunkákból csemegézik a válogatás, amely egy közös óriásplakáton kerül bemutatásra.

Bemutatunk egy rendhagyó óriásplakátot is, melynek címe, Tegyünk együtt a szegénység ellen! A Magyar Vöröskereszt szegénység elleni tevékenységéhez adománnyal csatlakozhatnak cégek és magánszemélyek. Az adakozók logóját az alkotó megjeleníti az óriásplakáton, a magánszemélyek pedig szív alakú matricát ragaszthatnak fel rá. Részletek idekattintva olvashatók.

ARC+ gyűjtőnévvel látjuk a Leszokásvonal ? No more cigi, a Te is tehetsz a szegénység ellen! és a Velünk is megtörtént: bEUgrottunk kamara-kiállításokat. Van személyes élményed? Vagy van ötleted, hogy a leszokáshoz nyújtandó szakmai segítséget, hogy kellene kommunikálni? ? a pályázati kiírásra érkezett legjobb pályamunkákat az ARC kamara-kiállításán tekintheti meg a nagyérdemű. Összesen 11 pályamunka került a 11. ARC válogatásába e témában.

Te is tehetsz a szegénység ellen! 2010. a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve, melynek legfontosabb üzenete: a szegénység elfogadhatatlan, tegyünk ellene. A legjobb vizuális válaszokat kamara-kiállításon mutatják be. Összesen 12 munkát látunk ebben az ARC+os témában.

Velünk is megtörtént: bEUgrottunk. 6 évvel ezelőtt bEUgrottunk egy közösségbe, amit Európai Uniónak hívnak. Teljes jogú tagjai lettünk. Milyennek látják a pályázók ezt a közösséget most? Vannak közös értékek, érdeklődési körök? Hol találják a helyüket benne? És egyáltalán mit jelent magyarként európainak lenni? ? a pályázatban feltett kérdésekre érkezett 4 legkiemelkedőbb pályamű megtekinthető az ARC kiállításon, valamint kiállításra kerül az Európai Unió Háza új helyén a földszinti közösségi térben, az Európa Pontban.

Közösségek versenye

Idén először kínálunk kisközösségek és közösségek számára bemutatkozási lehetőséget. Azért tartjuk fontosnak e társaságok létét, mert bennük látjuk bizonyítékát annak, hogy a minduntalan közszemlére tett feszültségek és indulatok mögött egy sokkal élettel telibb és életrevalóbb, ízesebb Magyarország húzódik meg. A 11. ARC-on 6 plakáttal olyan közösségek mutatkoznak be, amelyeket nem politikai, egzisztenciális vagy hatalmi érdekek tartanak össze. Amelyek tagjai tesznek másokért, vagy a közösség tagjaiért.

Az év kulturális plakátja 2010. Az immáron harmadszor meghirdetett országos pályázat, valamint az azt követő kiállítás célja kulturális tartalmak progresszív, korszerű vizualitású köztéri megjelenítésének ösztönzése. Összesen 43, kulturális intézmény által beküldött plakát került ki az Ötvenhatosok terére.

ARClap címmel, idén először jelentetjük meg kiállításhoz kapcsolódó online kiadványunkat. Idei ernyőtémánk kapcsán megkérdeztünk néhány embert, hogy hol él, és hogy minek képzeli magát. Kérdeztük Feldmár Andrást, a Vancouverben élő magyar pszichológust, Orsós Róbert színészt és újságíró tanoncot. Alexander Schikowskit, a Magyarországon élő alkotóművészt valamint Méder Áron óceánvitorlázó világjárót.

Facebookon megválasztott zsűritagunk, Fehér Katalin a zsűrizés élményéről ír. Megjelentetünk továbbá egy interjút idei győztesünkkel, a Tatárszentgyörgyi gyilkosság gyermekáldozatának emlékére című alkotás készítőjével, Nagygyörgy Zoltánnal. Az első ARClap a 11. ARC kiállítás katalógusa is egyben, ezért a Plakátgaléria menüpont alatt megtalálható valamennyi kiállított plakát.

Az Olvassunk együtt! ? kampány kezdeményezője és irányítója a Nyílt Társadalom Intézet (OSI Budapest). A kampány célja az olvasás és a társadalmi dialógus esélyeinek növelése. Keretében Hozz egy könyvet! Adj egy világot! ? hívószavakkal könyvgyűjtő akciót szervezünk. A kiállítás területén könyvgyűjtő konténer várja naponta 10-től 20 óráig az adakozókedvű látogatókat.

Ezen kívül helyet adnak.05-én, vasárnap a közismert személyiségek felolvasó délelőttjének. A Városligetben, az Ötvenhatosok tere mellett 10-től 14:30-ig felolvasnak: Jakupcsek Gabriella, Farkasházy Réka, Gáspár Laci, Krizsó Szilvia, Brózik Klára, Szalóki Ági és Szabó T. Anna, Kéri Kitty, Farkas Harcsa Róbert, Hámori Gabi, Mészáros Antónia és Tóth Olivér. A 11. ARC kiállítással a facebookon is barátkozhatunk!

Szóljon hozzá!