ZETApress

hírportál

Jöttek, láttak és győztek a fiatalok

Tegnap este átadták a 28. Magyar Formatervezési Díjat, amellyel ünnepélyesen is kezdetét vette az idei Desing7 programsorozat. Az ötmillió forint összdíjazású elismeréssel, a magyar design kiemelkedő alkotóit jutalmazták termék, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában. A nyertesek, a különdíjasok és a kiemelt pályázók munkáiból készült kiállítás mától október 28-áig látható az Iparművészeti Múzeum első emeleti kiállítótermében.

Őrségváltás történt volna a magyar designban? ? tette fel a költői kérdést a Magyar Formatervezési Tanács bírálóbizottsága. A 28. Magyar Formatervezési Díj pályázatára beérkező 222 pályamunka tervezője vagy tervező csapata talán az elmúlt évek legfiatalabb generációja. Az 5 éve megújított Magyar Formatervezési Díj pályázatra, amely akkor diákmunka, vizuális kommunikáció és terv kategóriával bővült, tendenciaszerűen egyre magasabb színvonalon érkeznek be pályamunkák, szárnyukat próbálgató, magabiztos, Európában gondolkodó fiataloktól. A magyar formatervezési szakma legrangosabb elismerését elnyerő pályázókról amellett, hogy álmodozóak és merészek, az is elmondható, hogy biztos üzleti érzékkel törik át a konvenció határait.

Bendzsel Miklós a Magyar Formatervezési Tanács elnöke hozzátette, hogy az évről évre változó mezőny a magyar formatervezés más és más jellegzetességét tükrözi. A 2007-es pályázat díjnyertes alkotásai arról tanúskodnak, hogyan költözhet be a luxus az életünkbe innovatív ötletek és kreatív kivitelezés segítségével.

Magyar Formatervezési Díj 2007

A fentieket mi sem támasztja jobban alá, mint a termékkategória díjazottjai. Drescher Edina Lakkah szövetcsaládja, amely tiszta gyermekrajzokból merített ihletet, Koós Pál Etalon Essence hangfala, amely a high-end szűk szubkultúrája és a design világa között teremt átjárást, Pálos Andrea és Rakonczai Gábor Óceáni evezős hajója, melynek megtervezéséhez és elkészítéséhez nyaktörő mutatványként társult, hogy a tervezők a termékkel átszelték az Atlanti-óceánt, valamint a Design Hotel Homo Lumens üveghomlokzata, a Szövetség?39 és a NextLab alkotói közösségétől.

A mintás üveglamellákból álló homlokzat látszólag ellentétes funkciókat békít össze: a tűző naptól való védelmet és a helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítását. Diákmunka kategóriában Magony Zsuzsanna Arkadia projektje részesült a rangos elismerésben. Ez a táskává alakítható kabát a nagyvárosi nomád életforma jegyében készült. A Lánchíd 19 Design Hotel teljes vizuális arculata pedig, vizuális kommunikáció kategóriában érdemelte ki a díjat. A grafikusok a helyhez (Duna) és a szálloda jellegéhez (Design Hotel) egyaránt igazodó vizuális arculatot alkottak, melynek központi eleme a folyót jelképező vékony vonal.

A hat designdíj mellett további öt különdíjat is kiosztottak. Díjat nyert a Kaszta Móni által tervezett, hungaricumnak számító, Vass cipő arculata, Wittinger Csaba BMW tanulmányautója, az Országos Vérellátó Szolgálat számára készült Fiatalok a véradásért kampány, Bendzsel Tamás és Nyitrai Zoltán NanoSpect/CT in vivo kisállatvizsgáló, képalkotó rendszere és Szilasi Gábor Tripon jégvitorlása.

A Design7 nyitó eseményeként kiállítás nyílt a díjazott és a bírálóbizottság által érdemesnek tartott munkákból az Iparművészeti Múzeum első emeleti kiállító termében. A Magyar Formatervezési Díj 2007 kiállítás október 28-áig tekinthető meg. A kiállítás idén először vidéken is bemutatkozik Budapestről Sopronba utazik, ahol november 8-ától november 25-éig lesz látható. Szeretnék, ha a jövő évi megnyitó már az Erzsébet téri új kiállítási csarnokban kerülne megrendezésre.

A pályázatának idei statisztikája

A beérkezett pályázatok száma: 222 pályamunka, melyek kategóriánkénti megoszlása a következő: termékkategória: 53 pályamunka, vizuális kommunikáció kategória: 39 pályamunka, tervkategória: 57 pályamunka, diákmunka-kategória: 73 pályamunka.

Szóljon hozzá!