ZETApress

hírportál

Száz éves a Városligeti Vajdahunyadvár

Új időszaki kiállítás nyílt meg a minap a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Városliget gyöngyszeme, a Vajdahunyadvár kétszer született meg. Először 1896-ban, amikor a honfoglalás ezeréves évfordulójára egy hatalmas kiállítás készült. A pályázatot a Széchényi Szigetre írták ki. A legfontosabb elvárás a következő volt: az épületnek a Magyarországon ismert építészeti stílusok jellegzetes vonásait kell tükröznie, hiszen ebben az épületben tervezték a legpompázatosabb magyar történeti kincsek bemutatását. A kiírást Alpár Ignác nyerte, pedig pályázott többek között Schikedanz Albert a Szépművészeti Múzeum tervezője is.

Alpár a kiírásnak megfelelően ? három korszak stíluselemeit felhasználva ? három épületszárnyat tervezett, egy románt, egy gótikust és egy reneszánsz ? barokkot. Az épületnek óriási sikere volt. Alpár Ignác nem másolatok halmazát hozta létre, hanem az építészettörténet legjellemzőbb elemeit olvasztotta harmonikus egységbe. A leghangsúlyosabb gótikus épületszárnyról a közönség Vajdahunyadvárnak nevezte el az épülettegyüttest. A milleneumi kiállítást ? fél év alatt ? rengeteg látogató tekintette meg és felvetetődött az épület további hasznosítása. Darányi Ignác ? a gondolat elkötelezett híve ? 1896 nyarán megalapította a Magyar Királyi Mezőgazdasági Múzeumot és otthonául a Vajdahunyadvárat jelölte ki. A múzeum 1897. szeptemberében megnyitotta állandó kiállításait.

1899-ben az elégtelen alapozás és az ingoványos talaj miatt az épület inogni kezdett és le kellett bontani. Híres művészek ? Benczúr Gyula, Fadrusz János, Lotz Károly és még Schikedanz Albert is ? követelték az épület azonos formájú visszaépítését. Darányi Ignác megszavaztatott a parlamenttel 2 millió 900 ezer koronát, hogy a Mezőgazdasági Múzeum szilárd anyagokból másodszor ? immár véglegesen, a megfelelő berendezéssel – felépülhessen. 1901-ben Alpár Ignác újra megkapta a megbízást a felépítésre és 1907. június 9-én, ismét megnyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum.

Közel négyszáz négyzetméteren három részből álló kiállítás a centenáriumon

HOMMAGE Alpár Ignác: A folyosón mintegy harminc fotót tartalmazó kiállítással adózik az ünnepnek a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozata. A kiállítás nem az épület dokumentatív bemutatásából született, hanem a XXI. századi fotóművészek gondolatait tükrözi az Alpár-féle épületekről.

Előzmények: A milleneumi Történelmi Főcsoport és a múzeum megalapítása. Bemutatják a Történelmi Főcsoport terveit, az épületről készített korabeli fotókat, enteriőr részleteket és a legkorábbi gyűjteményanyagokat. Egy tablón és egy tárlóban összefoglalják Alpár Ignác munkásságát.

A szilárd épület felépítése és sorsa napjainkig: A kiállítás egy nagy teremben archív fotók és eredeti tervek, adattári anyagok segítségével ismerteti az épület újbóli felépítését, berendezésének felidézhető és bemutatható enteriőrjeit. Kitér az 1945-ös és 1956-os pusztulásra, újraépítésre. Fotókon bemutatják az 1987-85. közötti nagy helyreállítás fontos állomásait, majd a jelenkori Vajdahunyadvár néhány szép felvételét. A kiállításban ? a rekonstruált auditóriumban ? folyamatosan filmeket vetítenek a Vajdahunyadvárról. A kiállítás támogatói: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal, Magyar Nemzet Bank.

Szóljon hozzá!