ZETApress

hírportál

Magyar Szalon az Aranytízben

Immár 15-dik alkalommal nyílt meg tegnap délben a Független Magyar Szalon Képzőművészeti Egyesület országos és nemzetközi kiállítása. A tárlat az eddigi években Kőbányán, a Pataky Művelődési Központban volt látható, s idén költöztek be onnan a Belvárosba. A megnyitóbeszéd az Aranytíz honlapján is elolvasható.

S hogy miért épp a szalon elnöke mondta el a nyitó gondolatokat? Mert nem akart művészeti írót felkérni a feladatra. Az elmúlt időben ugyanis számtalan kiállítás megnyitóján vett részt, de nem volt elégedett az azokon elhangzottakkal. Olyan emberek beszéltek ott, akiknek nem volt művészettörténészi képzettségük, így a pillanatnyi szeszélyük alapján magyaráztak bele valamit a látottakba. Ezek az előadók aztán öt, tíz, 15, vagy húszperces előadásokat tartottak attól függően, hogy mennyit rendelt meg tőlük a házigazda. Bihari József ebből nem kért, ezért aztán inkább felvállalta a nyitógondatokat.

Az elmúlt 15 tárlat mindegyikén egy-egy gyönyörű katalógus született. A kiállítók ingyen kapták meg azokat, míg a közönség 1700 forintért juthat hozzájuk. Rövidesen a 15 év anyaga az Internetre is felkerül, így a kiállítások képei láthatóvá válnak a világhálón.

Szóljon hozzá!