ZETApress

hírportál

Szép alkotások dicsérete

Magyar kézművesség ? 2010 és Kézművesség az egyházművészetben címmel érdekes, átfogó nyári kiállítás látható július 25-e és augusztus 27-e között a fővárosi Városligetben, a vajdahunyadvárbeli Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A kiállított tárgyak ma élő tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek alkotásai, amelyek természetes alapanyagok felhasználásával, kézműves technikával készültek, többségükben napjaink magyar kézművességének ? mintegy 45 szakma, mesterség képviselőinek ? legújabb, legszebb népművészeti és iparművészeti munkái.

A kiállításon a Magyar Kézművességért Alapítvány, az IPOSZ és a BKIK Kézműipari Tagozata által kiírt országos pályázat válogatott anyaga kerül bemutatásra. A pályázatra beadott alkotások válogatását és minősítését a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya szakértőiből álló zsűri végezte.

Az eredményhirdetéssel összekötött hivatalos megnyitót a dobogós helyezésű csoportba bekerült kétszáznál több kiállító részvételével, július 26-án, hétfőn 14 órától tartják. A kiállítók ezt megelőzően szavazhatnak a helyszínen az Aranyfokos és a Kristály elnevezésű, kifejezetten kézműves vándordíjakról. A szavazás eredménye ez által a szakma értékítéletét tükrözi ? tudta meg az IPOSZ sajtófőnökétől Lindenberger Tamás.

Az alkotások egy-egy hazai tájegység hiteles népi motívumkincsét, forma- és színvilágát tükrözik; az évszázados hagyományokra épülve, új stílusirányzatokkal ötvözve napjaink igényeinek is megfelelnek; illetve egyéni tervezés alapján készültek. A kiállítás emellett ? szinte egyedi ? ízelítőt nyújt az egyházi díszítőművészet elemeit képező alkotásokból.

Egyházi textíliákat, papi palástokat, csipkéket, ikonokat, ólomüveg- és intarzia táblaképeket, faragásokat, szenteket ábrázoló tűzzománc-képeket, kerámia-szobrokat, templomi kellékeket (kelyheket, csengőt, gyertyatartókat) és más liturgikus tárgyakat láthat a látogató. A Magyar Kézművességért Alapítványa kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot ad ki, amely a helyszínen is kapható.

Szóljon hozzá!