ZETApress

hírportál

Történelem a mának

Épp 63 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 4-én árulták el az egyik amszterdami házban bujkáló zsidó menekülteket. Közöttük volt a 15 éves Anna Frank is. A lány 12 évesen kapta naplóját, melybe minden nap beírta a vele történteket. A napló az őket elfogó csendőrök osztrák parancsnokához került, aki 19 évvel később, 1963-ban hozta nyilvánosságra a tartalmát.

A Holokaust Múzeumban ma délelőtt nyílt meg a kiállítás Anna Frank életéről. A Pávai utcai megnyitón Jan Kenis, Hollandia kulturális és sajtóattaséja emlékezett a naplóíróra. A zsidó lány 1929-ben, Németországban született, de 1933-ban Hitler hatalomra jutását követően szüleivel Hollandiába vándorolt. A fotókon láthatjuk a revánsra vágyó birodalom állapotát, a zsidóüldözéseket, a II. Világháborút, majd a Felszabadulást.

Arató Gergely oktatási és kulturális államtitkár arról beszélt, hogy nem ismétlődhet meg a múlt. Gyermekeinknek olyan országban kell felnőniük, ahol mindannyian toleránsak vagyunk másokkal bármely etnikumhoz, vagy nemzetiséghez tartoznak is. A kiállítást november 25-ig láthatjuk, de remélhetőleg utána országos turnéra indulnak képei.

Szóljon hozzá!