ZETApress

hírportál

Párhuzamok III.

A fotóművészeti kiállítás megtekinthető július 7-ig, hétfőtől péntekig 11-től 18 óráig ? állt a tegnap megnyílt Párhuzamok III. meghívójában, s ez várja az érdeklődőket a jó csengésű Léna & Roselli Galéria intim hangulatú terében.

Tükör, tükröződés, képi világ, magamat kereső, de saját gondolataimat kivetítve látni kívánó agyműködés ? ez az, amit a fotók láttán felsejlett bennem, mint tudósítóban. És az, hogy az értékes fotók ? anyagilag is értéket képviselnek, üzletileg lehet foglalkozni velük. Piacuk fellendülő ? tanulta meg Lindenberger Tamás a KOGART Akadémián.

Bakos István, Kameniczky Fehér Andrea, Diana Kingsley, Billy Name, Részegh Botond, Cindy Sherman és Tóth József fotóiról a tükörszó és a kellemes esti séta a Dunához közeli utca felé ? gondolat öltött testet e sorok írója fejében.

Ami szép, az szép, ez tagadhatatlan. A fénykép drámai. Szótlanságánál fogva, mozdulatlanságánál fogva. Amiről a dolgok álmodnak, amiről mi magunk álmodunk, az nem a mozgás, hanem ez az intenzív mozdulatlanság. A mozdulatlan kép ereje, a mitikus opera ereje ? ahogyan Jean Baudrillard megállapítja ? írta előzetesen is Bognár Tünde művészettörténész.

A kiállítás valamennyi darabja ? legyen az akár világhíres fotóművész, akár csak olykor fotózással is foglalkozó képzőművész, neves reklámfotós, vagy éppenséggel hobbiból fotózó alkotó műve, kifejezetten szép. Minden mű készítésének hátterében ott a szándék ? a fotó legyen a tiszta szépség médiuma. Az abszolút szépség, mint idea ? a bűbájos mágikus, tekinteteket vonzó glamour legfelsőbb fokának hedonista tobzódása révén valósulhat-e meg?

Tükröződhet-e égi fénye a vakuk és reflektorok villanásaiban? A kép artisztikus, az objektív a valóságban fellelhető, vagy beállítható szép dolgokra nyitott. A színek rafináltsága, a kompozíció, a mesterségbeli tudás maximuma maga a kommunikáció extázisa. Semmi sincs a véletlenre bízva, a szépség megjelenítési formáinak klasszikus toposzai ? női test, virág, tükör, libbenő fátylak ? szemnek kellemes tónusú modorban kezelve.

A fotókon reprodukálva-reprezentálva valóban csak a szépet látjuk. Szép dolgok dokumentálását szép fotóművészeti eszközökkel. A Technikolor mítoszvilágának szublimált alakjai ? a művészet és a divat árkádiai idilljében élik isteni életüket. A klasszikus szépségideál kortalan létezésének bizonyítékaként. És nem is kérjük számon, hogyan lehet ekkora ívet átszelni korokon át, téren és időn, hogy oly sok más művészeti történés feledhető legyen ezeknek a képeknek a kedvéért. Hogy csak az európai kultúra kezdetekor, a görög klasszikusoknak köszönhetően kigondolt idea ? és valljuk be örök idea ? transzfigurációiról legyen szó. Nézzék meg! ? kéri Lindenberger Tamás.

Szóljon hozzá!