ZETApress

hírportál

Stoll?Artból a Rohamba

Két kortárs képzőművészeti kiállítást ajánlanánk holnapra. Az egyik zár, a másik pedig nyit, nézzük akkor sorjában. Elérkeztünk Győri Márton kiállításának záró napjaihoz. A Makacs mosoly még holnapig látogatható! Aki még nem látta, annak tehát még ma, irány a Stoll?Art Galéria! ? javasolja Lantai József.

Győri Márton tagja a Magyarországon a 2000-es évek elején a fotórealizmus és koncept-festészeti dömping ellenpontjaként életre hívott színközpontú, optimista, alapvetően absztrakt indíttatású festő generációnak. Az ?50-es évek POP ART mozgalmával szimpatizáló NEO POP irányzat (lásd: Jeff Koons munkáit) hatott rá, amely Nyugaton a ?80-as években indult.

Győri Márton évekre visszavonult műtermébe, így hosszabb idő után ez az első önálló bemutatkozása. A kiállításon látható művek a festő eddig szinte teljesen ismeretlen figurális, ábrázoló világából mutatnak be válogatást, természetesen kiegészülve néhány hamisíthatatlan Győri féle színfoltképpel.

Győri Márton festőművészt nem kell bemutatni a hazai műkedvelő közönség előtt. Markáns színeivel, vehemens fakturális képeivel több rangos egyéni és csoportos kiállításon bizonyította tehetségét, művei számos jelentős magángyűjteményben megtalálhatók. Legújabb festményein előtérbe kerül művészetének egy eddig rejtett, kevésbé ismert ábrázolóbb vonala is, mely izgalmas meglepetésként szolgálhat életművének ismerői körében ugyanúgy, mint azoknál, akik először találkozhatnak az alkotó új munkáival. Ahogy a kiállítás címe is sugallja, Győri hajthatatlanul az élet szépségét dalolja nekünk, csak legyen hozzá szemünk, vagy legalább a lelkünkben egy makacs mosoly, mely képes lerombolni a hétköznapok szürke cinizmusát ? írta róla Szegal Hanna Lea.

Cica viadal ? Kutya szerelem

Kiállítás és party lesz a ROHAM Galériában, ahol az eltérő művész generációk közötti párbeszéd jegyében új kiállítás nyílik meg holnap este. A két kiállító művész Stark Attila és Wahorn András.

Stark Attila képző-, street art- és grafikusművészként ismert. A Kulo City című napló- és képregényszerű könyvének köszönhetően vált nevezetessé. A Budapestről szóló, street artból építkező könyvet idén filmre is adaptálták. A Kulo City történet majom szereplői jellegzetes Stark motívummá fejlődtek, ezt követően a művész másik fő témája a zene lett. Többek között például zenészekről készít portrékat, illetve különböző zenei műfajok (jazz, rythm&blues) élményvilágát próbálja meg közvetíteni. Erre a kiállításra eddig még be nem mutatott alkotásokkal érkezik.

Wahorn András autodidakta, Munkácsy Mihály-díjas művész többféle médiumot kihasználva (képzőművészet, zene, film) kommunikál önmaga és a közönség felé. Az A. E. Bizottságból is ismert Wahorn kedvelt témái közé tartozik egyebek között a mesterséges és természetes miliő egymásmellettisége és az emberi kapcsolatok. A két autentikus alkotó humorban és asszociációkban gazdag művei július 9-ig megtekinthetők a ROHAM Galériában ? írja Bernát Judit a kiállítás ajánlójában.

A holnap este 8-kor a Vas utca 16-ban nyíló kiállítást a két művész nyitja meg. 9 órakor a Kulo City film rendezői változatának bemutatója, majd 10-től zenél DJ Maca és Judy, utánuk: DJ Piry, Turiszt, Erizo, Meskalin, Monsterleg & pANda. Indulhat a roham a Roham Galériába, de előtte még befér egy kis színkiterjedésű apropók nézelődése a Stoll?Artban.

Szóljon hozzá!