ZETApress

hírportál

Depero, a futurista

A Magyar Nemzeti Galéria péntektől augusztus végéig mutatja be az olasz futurista Fortunato Depero (1892 ? 1960) festő, grafikus, tervező designer életmű kiállítását. A mai sajtótájékoztatón Lantai József fényképezett.

A futurizmus, a XX. századi avantgárd művészet egyik legradikálisabb művészeti irányzata 1909-ben született meg. 2009-ben több nemzetközi kiállításon is megemlékeztek a Tommaso Marinetti által 1909-ben alapított mozgalom százéves évfordulójáról, s ebbe a centenáriumi kiállítássorozatba illeszkedett a MART (Museo di Arte Moderna e Contemporanea di Trento e Rovereto) intézményeként működő felújított roveretói Casa dell?Arte Futurista Depero műterem-múzeum megnyitása is.

Az elmúlt húsz évben egyre nagyobb érdeklődés övezi a futurista Fortunato Depero sokoldalú tevékenységét, amiről a magyar közönség most először kap átfogó képet. A Magyar Nemzeti Galériában festményeivel, papírmunkáival, színes textil faliképeivel és reklámterveivel (többek között a Campari, a Vogue és a Vanity Fair reklámterveivel), valamint pikto-plasztikus színházi kísérleteivel találkozhat a budai várba látogató közönség.

Mivel a Magyar Nemzeti Galéria fontosnak tartja, hogy nemzetközi kiállításai a magyar művészet alkotásait is új összefüggésben világítsák meg, a Depero munkásságát bemutató olasz anyag mellett egy közel hatvan alkotásból álló magyar válogatás is látható lesz A futurizmus hatása a magyar avantgárd művészetben címmel. Itt elsősorban olyan magyar művészek munkáit vonultatjuk fel, akik az 1910-es évektől a futurizmus tanulságait és jellemzőit érvényesítették művészetükben. Sok más művész mellett Bortnyik Sándor, Tihanyi Lajos, Uitz Béla, Schadl János valamint Kádár Béla, Scheiber Hugó művei lesznek láthatóak a tárlaton.

A bemutatott művek többsége a Magyar Nemzeti Galéria festészeti és grafikai gyűjteményéből származik, de hazai magángyűjteményekből néhány eddig még nem látott darab is szerepelni fog a kiállításon. A tárlatot a Magyar Nemzeti Galéria adattárában és magángyűjteményekben őrzött korabeli kiadványok és dokumentumok gazdagítják.

A több mint 100 művet bemutató budapesti kiállítás anyaga a művész hagyatékát őrző MART (Museo di Arte Moderna e Contemporanea di Trento e Rovereto) gyűjteményéből érkezik. A kiállítás a magyarországi Olasz Nagykövetség és a budapesti Olasz Kultúrintézet támogatásával és közreműködésével jön létre. A kiállítás kurátorai: Gabriella Belli művészettörténész, a MART igazgatója és Gergely Mariann művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa. A megnyitó holnap délután 4 órakor lesz kultuszminiszterünk és az olasz nagykövet részvételével.

Szóljon hozzá!