ZETApress

hírportál

Május végi majális

Idén 27. alkalommal rendezi meg a nagy sikerű Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum május utolsó szombat-vasárnapján! – tudatták sajtósaik. A múzeumok, kulturális intézmények április 08-án hétfőig jelentkeznek, részletek idekattintva találhatók.

Az ország legnagyobb múzeumi seregszemléjének szakmai programjait és workshopjait az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa jelmondatának szellemében állítjuk össze: Múzeumok az oktatásért és kutatásért! A hétvégén a szakmai bemutatókat mellett színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várjuk majd a családokat, érdeklődőket. A múzeumok április 08-ig tudnak jelentkezni és csatlakozni a múzeumok közös ünnepéhez!

Az egyedülálló kulturális fesztivál a hazai múzeumoknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, programkínálatuk ismertetésére. Az idei Majálist olyan témák köré szervezzük, amelyek összekötik a múzeumokat: a hagyományok, a szokások és az örökség. A múzeumok a régi tradíciók szerint önállóan, saját standoknál mutatkozhatnak be a Múzeumkert területén és az intézmény belső udvarán – ismertette Bérczes Zsigmond kreatív igazgató.

A Múzeumok Majálisa május 25-26-án több szakmai és a látogatói programmal várja az érdeklődőket. A rendezvényen résztvevő múzeumoknak lehetőségük van az újrahasznosítás, az átalakulás és a fenntarthatóság jegyében a Műtárgyspektrumra is jelentkezni. Kezdeményezésünk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a múzeumi műtárgyak sokoldalúságára, ezzel együtt a kutatómunka jelentőségére. A felhívásra minden majálison résztvevő intézmény egy tetszőleges műtárggyal vagy tárgy-együttessel jelentkezhet. A beérkezett anyagokból a majális két napján molinó/tabló kiállítást/installációt készítünk, amelyet a Múzeumkertben állítunk fel.

Idén is lesz a népszerű a Tudássétány, ahol a látogatók a múzeumi sátrakat összekötő útvonalat járhatják végig egy pontgyűjtő füzet segítségével és a standoknál próbára tehetik tudásukat. A programok ezzel nem érnek véget, hiszen a múzeumok idén is készülhetnek a saját sátraikban lebonyolítható felnőtt, gyerek és családi programokkal, ezúttal a már említett hagyományok, szokások és örökség jegyében! – hívta fel a figyelmet Bérczes Zsigmond.

Szóljon hozzá!