ZETApress

hírportál

Megnyitó performansszal

A Ctrl + up for Coyote Time című kiállítás nyílt tegnap 19 órakor a Liliom utca 43-ban, a ferencvárosi Trafó Galériában.

Kiállító művészek: Bassam Al-Sabah, Hollow (Muskovics Gyula, Páll Tamás, Szeri Viktor), Denis Kozerawski, Lawrence Lek, Paula Malinowska, Tabitha Nikolai, Sin Wai Kin. Az április 07-én vasárnapig látható tárlat kurátorai: Jen Kratochvil, Szalai Borbála, Maxine Vajt.

Lenézünk, és észrevesszük, hogy túlfutottunk a szikla peremén, alattunk a mélység. Mit tegyünk? Mit tehetünk egyáltalán? Nincs véletlenül erre egy billentyűparancs? A Ctrl+Up for coyote time című kiállítás ebből a felfüggesztett pillanatból tovább-lendülve arra keresi a választ, hogy elképzelhetők-e olyan – digitális vagy fizikai – világok, ahol dekonstruálhatóak és újragondolhatóak azok a szabályok, amik mentén játszunk. Ahol a videójáték hegemón logikája és a csődöt mondott normatív célok meghaladhatóak, ahol az adottnak elfogadott szabályrendszerek újragondolhatóak, ahol az egyéni és a közösségi – egyszerre politikai és mélyen személyes – tapasztalatok megélhetőkké válnak.

A kiállított művek kérdéseket vetnek fel a mainstream videójáték életünk mindennapi rutinjait meghatározó logikájával, és a későkapitalizmus olyan jellegzetes eszközeinek sajátságos kihívásaival kapcsolatban, mint a gamifikáció és képzeletbeli digitális világok építése. Meg lehet-e zavarni, szét lehet-e szedni és újra lehet-e alkotni ezeket úgy, hogy szembemenjenek azzal a rendszerrel, amely létrehozta őket? A kiállítás a folyamatosan egymásba oldódó digitális és a fizikai valóság közötti réseket és határokat keresi, valamint a hegemón játék queer és transz módszereken és stratégiákon keresztül való dekonstrukciójának lehetőségeit vizsgálja, azzal a céllal, hogy közelebb vezessen ahhoz a ponthoz, ahol a szikla szélén túli kimerevített pillanatban tovább lebegünk, és ahol egy következő ugrás lehetségesnek tűnik.

Az angol nyelvű megnyitó és kurátori tárlatvezetés után 20 órától 21:30-ig No Fun Collective (Maxine Vajt) > Read?n Play című performansz-előadást láthattunk ugyanott, melyet a közös játék miatt saját laptopunkon követhettük.

A videójátékok eszközök. Az elnyomás, a menekülés, a kapitalizmus, az ellenállás és a felfedezés eszközei is. A Read?n Play egy performatív előadás, amely közösen játszott videójátékokból kiindulva a queerség és faji kérdések összefüggéseit járta körül. Az előadás kitért a Másikká tétel jelenségére is, arra, hogy különféle online játékokban hogyan mutatták be a Másikat és ennek a reprezentációnak milyen valós, a popkultúrán messze túlmutató hatásai vannak. Az előadás keretében megvitattuk, hogy miért van az, hogy a játékok alkotói elsősorban fehér, cisz heteroszexuális férfiak, hogy mit tanulhatunk a munkáik elemzéséből, valamint a kirekesztettekkel való közös játékból.

Szóljon hozzá!