ZETApress

hírportál

Üllői úti Virágom

Virágom virágom című kiállítás nyílt a minap az Üllői úti Budapest Art Brut Galériában. Az art brut alkotásokról a legtöbb embernek valószínűleg zaklatott, sötét témaválasztású vagy ijesztő, látomás-szerű képek jutnak eszébe, pedig örömteli, optimista alkotások is tartoznak ebbe a műfajba.

Ennek megfelelően a Budapest Art Brut Galériában az idényt egy színes és vidám kiállítással nyitottuk meg, az itt látható alkotások mindegyike életigenlést, pozitív gondolatokat és igazi tavaszi örömet sugároz – hallottuk a megnyitón. A kiállításon a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény Dr. Leel-Őssy Lóránt Otthonának papírvirágait és virágos természetfotóit, a Boldog Gellért Szakkórház Művészetterápiás Műhelyének mozaik képeit, és a Moravcsik Alapítvány gyűjteményének néhány virágos darabját tekinthettük meg.

A Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény Dr. Leel-Őssy Lóránt Otthonának papírvirág költeményei önmagukban is gyönyörűek, de érdekességük, hogy a rehabilitáció részeként, szocioterápia keretében, csoportmunka vagy önálló alkotás során készülnek. A Boldog Gellért Szakkórház Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály Művészetterápiás Műhelyének mozaikjait a kórház kertje, parkja ihlette, amely a maga egyszerűségében is gyönyörű, csendes és megnyugtató hely. Itt sétálva választhat ki magának mindenki egy számára kedves részletet a térből, majd alkothat meg ez alapján egy mozaikképet, ahol törött csempékből, kavicsokból, egyéb tárgyakból áll össze egy koherens alkotás. A pici darabokból való építkezés, abból egy új egész létrehozása a gyógyulás aktusának fontos mozzanata.

A Moravcsik Alapítvány gyűjteményéből kiválasztott képek legtöbbje a PsychArt24 Művészeti Maratonon készült, s az amatőröktől kezdve a képzett művészekig szinte mindenféle alkotótól látható itt festmény az art brut műfajában. Ez azonban egy egészen különleges válogatás, hiszen csak virágok vagy virágos kompozíciók kerültek most a falakra.

Mindennap virágok között lenni, még akkor is, ha ezek nem igazi virágok, hanem emberi kéz által készülnek, megnyugtatóan hathat bárki lelki és mentális állapotára. Ezt a pozitív hangulatot később tovább tudja vinni élete más területeire is, hogy életének akár egy nehezebb időszakában is töltekezhessék belőle. Igaz ez azokra, akik készítik ezeket a virágokat, és azokra is, akik április 26-án péntekig megnézik a kiállítást.

Szóljon hozzá!