ZETApress

hírportál

Kertész-fotók szeptemberig

André Kertész előtt tiszteleg a Nemzeti Múzeum három különleges kiállítással. Az MNM André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez 2024-ben március 23-a szombat és szeptember 22-e vasárnap között – tudatták sajtósaik.

A tárlatokon a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatunk, sosem látott képeket mutatunk be 3 helyszínen: Esztergomban a Balassa Múzeumban, Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Robert Capa Központban. Az alábbi két André Kertész-alkotás a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye.

André Kertész 1925-ös párizsi emigrációja után többször is hazatért, több kiállítása is nyílt idehaza, szívesen idézte fel ifjúkori emlékeit, és nem sokkal halála előtt ajándékozott magyarországi fényképeiből Szigetbecsén egy, a nevét viselő Emlékmúzeum is létrejött.

A Nemzeti Múzeum kiállítássorozatának fókuszában ezúttal nem a visszaemlékező művész, hanem a Budapesten 1894. július 02-án született, sokáig még útját kereső fiatalember áll, aki a Teleki téren, majd a Népszínház utcában töltötte gyermekkorát, és sokat időzött szigetbecsei és tiszaszalkai rokonainál is, katonaként pedig bejárhatta az Osztrák-Magyar Monarchia szinte minden szegletét. Szerelmek és szenvedélyek, életveszély, és a hivatalnoklét unalma egyaránt osztályrésze volt. 31 évesen költözött Párizsba, de nem üres tarisznyával érkezett. Sorozatunk ennek az indulásnak a hátterét fürkészi és először tárja a látogatók elé.

2021-ben André Kertész fotógyűjteményének adásvételi szerződése összesen 1163 képről szólt, melynek döntő része 1925 előtt készült: 943 darab kontaktkópia, 59 darab nagyobb méretű vintázs, 151 darab polaroidfotó, 9 személyes kép és egy kollázs.

A vásárlást követően a Nemzeti Múzeumban elvégeztük a fotográfiák állapotfelmérését. Fisli Éva történész, a Történeti Fényképtár muzeológusa a fényképek nyilvántartásba vételével foglalkozott. Az elmúlt évtizedben többször is kutathatott a franciaországi Kertész-archívumban, és az ott megismert iratanyag segítette a Kertész ifjúkorával kapcsolatos pontatlanságok tisztázásában. Ez utóbbira vállalkozott mint a most induló kiállítássorozat kurátora.

2024-ben érkezett el az idő, hogy a világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából a nagyközönségnek is bemutassuk az analóg fotográfia mesterének sosem látott képeit. Az első két kiállítás korai vintázskópiákat fog bemutatni. Az igen különleges és értékes apró képekből néhány már szerepelt korábban kiállításon, mindeddig azonban nem tárult fel előttünk Kertész korai magyarországi éveinek gazdagsága. Az eredetiben is megcsodálható korai kópiákat kortárs nagyítások és vetítések teszik többféleképpen élvezhetővé. A parányi képekből kibomló történetek pedig a magyar és külföldi közönség számára is újdonságnak számítanak. A kiállításainkban tehát a fiatal André Kertész nyomába szegődünk, amikor először Esztergomban és környékén készített, soha nem látott fotóiból válogatunk – fogalmazott Fisli Éva az új kiállítással kapcsolatban.

Az André Kertész Esztergomban című tárlat március 23-tól lesz látható Esztergom legújabb kiállító terében, a Balassa Múzeumban, a Nemzeti Múzeum tagintézményében, egészen június 23-án Zoltán-napig, június 22-e és szeptember 22-e között pedig világpremier lesz a fotográfiában és Budapesten: Kertész/ Kópiák címmel láthatnak az érdeklődők válogatást a fiatal Kertész ritkaságszámba menő képeiből. A Nemzeti Múzeum kiállítássorozata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban zárul, ahol július 02-án keddtől az idős Kertész polaroidjait tárjuk a közönség elé.

Szóljon hozzá!