ZETApress

hírportál

Üvegcsodák a díszteremben

A Horánszky utca 20-beli Párbeszéd Háza félemeleti Dísztermében, a Faludi Galériában tegnap 18 órakor nyílt meg Kalmár Pál festőművész, üvegszobrász alkotásaiból összeállított Az élet szépségeiről című kiállítása. Az április 15-én hétfőig naponta 15 és 18 óra között ingyenesen látogatható tárlatot Bencsik András főszerkesztő nyitotta meg.

Háziasszonyunk Kákonyi Júlia, a Faludi Galéria vezetője volt, Benedek Ádám színművész szavalt, a hattagú Negro Oro Balkán Bagage-zenekar nótázott, az egyórás eseményt követő agapén sok szalámis szendvics került az asztalokra. Sajnos a nagyböjti pénteki hústilalom ellenére egyik sem volt húsmentes a magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központjában, így be kellett érnem a sajtos pogival, finom borokkal, szódával és gyümölcslevekkel.

A 74 éves művész 1967-ben végzett a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban Díszítőfestő szakon, 1975-ben szerzett diplomát az Iparművészeti Főiskolán Porcelántervező szakon. A ’70-es évek végén kerámiaedények és falplasztikák készítésével foglalkozott, a ’80-90-es évektől a másik kedvenc anyagával, az üveggel is alkot. Festői szemléletű üvegalkotásai – üvegképei, üvegórái, kisplasztikái – az ország számos galériájában bemutatásra kerültek.

2003-tól érdeklődése és alkotótevékenysége az olajfestészet felé fordult. Képei a hazáról szólnak: Zsámbékról, ahol él és a haza történeti relikviáiról. Vallja, hogy a nemzeti szimbólumokat nem szabad szégyellni! Az az ember tud bízni a jövőben, aki biztos a múltban! Az alkotás mellett a közéletben is részt vállal, többek között ő hívta életre a Nemzeti Szalon című rendezvénysorozatot.

Szóljon hozzá!