ZETApress

hírportál

Rosti Pál-díj harmadszor

A harmadik Rosti Pál-díjat Gerhes Gábor: Az Atlas. A képzelet megteremtése (2022) című műve érdemelte ki az idén, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében adták át 15 órától. A díjat Róka Enikő és Mucsi Emese, a Kiscelli Múzeumban 2022-ben rendezett Atlasz című tárlat két kurátora vette át.

A díjat odaítélő zsűri tagjai Erdődyné Csorba Csilla (Magyar Fotótörténeti Társaság), Peternák Miklós (Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék), Bogdán Melinda (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum), Hammerstein Judit megbízott főigazgató (MNM) és Lengyel Beatrix (MNM Történeti Fényképtára) voltak.

A meghívottakat Hammerstein Judit köszöntötte. Fisli Éva történész, az MNM muzeológusa elmondta, hogy idén is sok izgalmas munka került a jelöltek közé. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben alapította a Rosti Pál-díjat, először 2020-ban Bíró Eszter: Töredékek, másodszor 2022-ben Csontó Lajos: 2020 Kutyaév lett a legjobbnak ítélt fotókönyv. A kétévenkénti díjátadó időpontja mindig február vége, mert Rosti Pál (1830-1874) fotográfus 1859-ben akkor ajándékozta dél-amerikai fotóalbumát a Nemzeti Múzeumnak.

Erdődyné Csorba Csilla méltatta a díjazottat: a művész hatalmas vizuális és szellemi tudást mozgatva olyan témát járt körül szubjektíven, mindnyájunkat érintve és felkavarva, amely naprakészen aktuális. A 360 oldalas, 400 képet tartalmazó, 12 számozott fejezetből álló kötet a felismeréssel foglalkozik és legfőbb eszközének a képzeletet tekinti.

Gerhes Gábor 61 éves Munkácsy-díjas képzőművész, a Budapesti Metropolitan Egyetem 2010-től óraadó tanára, 1985 óta rendszeresen állítja ki munkáit egyéni és csoportos tárlatokon. Az Atlasz című, azonos elnevezésű könyvét is bemutató kiállítása 2022-ben volt látható a Kiscelli Múzeum Templomterében. A keményfedeles kiadványban többféle fotográfiai eljárás és képtípus megjelenik, tartalmát különféle tudományágak: az irodalom és a képzőművészet területéről kiválasztott fogalmak alkotják.

Szóljon hozzá!