ZETApress

hírportál

24. biennálé a Képzőn

24. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé lesz a Képzőn március 14-én csütörtöktől 29-én Nagypéntekig a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, az Andrássy út 69-71-ben – tudatta Kubik Elvira, az MKE rektori kommunikációs főtanácsadója.

Idén a 24. Tervezőgrafikai Biennálé bemutatójára Terézvárosban, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti Barcsay-termében kerül sor március 14-e és 29-e között. Az együttműködés eredményeként, a jövőben is a hazai tervezőgrafikai oktatás egyik legjelentősebb bázisa, a Magyar Képzőművészeti Egyetem lesz a Biennálé kiállítási helyszíne.

A Tervezőgrafikai Biennálé óriási múltra tekint vissza: a tervezőgrafika művészet hazai periodikus kiállítás sorozata 1978-ban indult útjára. A Tervezőgrafikai Biennálé célja, hogy átfogóan bemutassa a tervezőgrafika stílusainak hazai és nemzetközi alakulását, értékeit és generációit. A legutóbb megrendezett biennálén 130 művész több, mint 250 alkotása került bemutatásra. Az idei XXIV. Biennálén a korábbi két évben született tervezőgrafikai művek, illetve autonóm alkotások szerepelnek: többek között plakátok, kiadványok, arculatok, illusztrációk, emblémák, könyvek, információs rendszerek, bélyegek.

Auth Attila, a MKE tanszékvezető docense, Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész kiemelte: Az eltelt 46 évben jelentős változások következtek be a szakmában, a tervezési és kivitelezési technológiákban. Megszűnt a klasszikus tipográfiai rend egyeduralma. Az új technikai eszközök, az új képalkotó eljárások és médiumok kiszélesítették a lehetőségeket, utat nyitottak a változatos vizuális kifejezések felé. A művészeti egyetemek, illetve a legtehetségesebb hallgatók bevonása a Tervezőgrafikai Biennálé programjába felfrissítette, változatosabbá tette az összképet – tette hozzá a Tervezőgrafikai Biennálé elnöke.

A Tervezőgrafikai Biennálé 2024-ben már második alkalommal nyitja meg a lehetőséget a nemzetközi, valamint a partiumi és felvidéki alkotók felé. A nyitás egyrészt elősegíti a hazai tervezőgrafika nemzetközi elismerését, másrészt a rangos külföldi alkotók műveinek megismertetését a hazai alkotókkal, érdeklődőkkel. A nemzetközi megmérettetés lehetőséget ad, hogy rálássunk a kortárs magyar tervezőgrafika helyére és szerepére a világ design kultúrájában.

A 24. Tervezőgrafikai Biennálé további célja, hogy a magyar tervezőgrafika alkotásait és a kiállítás-sorozatot bekapcsolja a nemzetközi szakmai vérkeringésbe is. Népszerűsítse a mai magyar tervezőgrafika műveit, az alkotókat megismertesse a reklámmarketing szakma képviselőivel és a nemzetközi, hazai közvéleménnyel.

Szóljon hozzá!