ZETApress

hírportál

Újdonságok Aquincumban

Régészeti örökségturisztikai látogatóközpont épül Aquincumban. 300 millió forintos Európai Uniós támogatással turizmusfejlesztési beruházás kezdődött az Aquincumi Múzeum területén Pannonia Provincia Program (PPP) címmel április elején ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó intézmény fejlesztésének külön aktualitását az adja, hogy a közelmúltban Világörökségi jelölés listájára került a római határvonal a limes magyarországi szakasza, melynek legjelentősebb városa a tartományi székhely, Aquincum volt. Múltbeli jelentőségének és különleges látnivalóinak köszönhetően az ókori város emlékeit bemutató Aquincumi Múzeum központi szerepet játszhat a leendő kulturális világörökség turisztikai szolgáltatásainak területén.

A főváros történetét bemutató intézményi együttes vezetőjeként nagy büszkeséggel töltött el, amikor a római kori védvonal világörökségi jelölését előkészítő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felkínálta ezt a lehetőséget a múzeum számára ? tájékoztatott Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója ? Ehhez azonban szükségessé vált a turisztikai vonzerő fejlesztése, melynek megvalósítását a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében most elnyert támogatás biztosítja ? folytatta a főigazgató.

A Pannonia Provincia Program lehetőséget nyújt arra, hogy a tudományosan hiteles ismeretterjesztést, a legmodernebb eszközökkel tegyük minél élményszerűbbé ? tette hozzá Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója.

A projekt ötvözi az antik elemeket a ?high-tech? bemutatással. Az infrastrukturális hátteret a római városfal vonalát követő Fogadófal és információs központ, egy római lakóépület, a Festőház újraépítése, rekonstrukciója, valamint a Római játszótér kialakítása biztosítja. Elkészül továbbá a Virtuális élménytér, ahol a csúcstechnika eszközeit használva ismerkedhetnek meg a látogatók egyedi, ókori témájú interaktív virtuális játékokkal. A fejlesztés ugyanakkor nem zavarja a kiállítások és az évszázados romkert romantikus hangulatát, hiszen sokakat éppen a romok felfedezésének élménye vonz a területre. Az új igényeket is kielégítő fejlesztés, ? tiszteletben tartva a hagyományos múzeumi funkciókat ? a déli városfal mentén, korábban a látogatók elől nagyrészt elzárt területen valósul meg.

A fejlesztés régésze ? szakmai szempontból is jelentős: a beépítendő területen jelenleg is folyó régészeti kutatások számos új eredménnyel gazdagították az aquincumi polgárváros, ezen kevéssé ismert, déli régiójáról alkotott képünket. Előkerült a város déli falának szakasza, (egy ponton kidőlt állapotban is) a városfalon kívüli első épület oszlopokkal díszített fala, és az egykori észak-déli főút több rétege. Szintén látványos elem a római házrekonstrukció bejáratánál futó széles, római kori főútvonal feltárása.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megítélt 300 millió forint mellett a főváros 33 millió forinttal segíti a programot, mely a helynek megfelelően a régészeti feltárások előkészítését követően az ásatásokkal kezdődik el április hónapban. A régészeti kutatások eredményeit is felhasználva készül el a kiviteli terv, majd a közbeszerzés lebonyolítása után indul a kivitelezés.

Természetesen az adminisztratív munkák alatt is folyik a szakmai háttérmunka: az ásatások eredményeinek értékelése, a római lakóház berendezésének összeállítása az eredeti leletek nyomán, valamint a virtuális játékok szakmai programjának véglegesítése. Az Aquincumi Múzeum PPP programjában hiteles forrásokon nyugvó, élményszerű, új látványosságok valósulnak meg, amelyek 2011. július elsejétől várják majd a látogatókat.

Szóljon hozzá!