ZETApress

hírportál

Várkerti Bazárnyitó

Mintegy száz kiállító részvételével adventi Iparművészeti vásár nyílt délután a Várkert Bazár aulájában. Az esemény december 17-ig az adventi hétvégéken várja az érdeklődőket. Minden hétvégén más-más kiállítókkal, illetve alkotókkal találkozhatnak a látogatók, ezért érdemes többször is felkeresni a vásárt! Fotóink Egressy Rita felvételei.

Az ember azt adja, amit tud és mindig adni kell! – idézte Márai Sándor szavait Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány Kuratóriumának elnöke a rendezvény fővédnökeként a vásár 14 órai megnyitóján. – Ilyenkor, decemberben ajándékok után kutatunk: a lényeg, hogy eltaláljuk az ízlést, a vágyat és a stílust! – tette hozzá.

A Várkert Bazárban nyíló Iparművészeti vásár változatos kincseket ajánl azoknak, akik valami különlegest, egyedit keresnek. Az itt fellelhető tárgyak nagy gonddal és komoly szakmai odaadással készülnek, a magyar alkotók ízlését és keze munkáját dicsérik. A meglepetés tudatos, gondos kiválasztása méltóságot ad az ajándékozásnak. Aki adventben gondolkodva szeret, annak sosem mindegy, hogy milyen üzenete van annak, amit vásárol – hangoztatta az előző first lady.

A hagyományos Iparművészeti vásáron a legkiválóbb magyar iparművészek alkotásaiból válogathatnak az érdeklődők – mondta Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese kiemelve, hogy a vásár ideje alatt workshopok is lesznek, amelyeken különféle ajándéktárgyakat készíthetnek a látogatók, és személyesen is lehet találkozni az iparművészekkel. Arról is szólt, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseinek köszönhetően az idén a látogatók birtokba vehették a teljes körűen felújított Csikós-udvart, amely a Budavári Palotanegyed szabadtéri adventi eseményeinek adott hont. Ott látható Borbás Marcsi műsorvezető-szerkesztő tolmácsolásában az a fotókiállítás, amely a Kárpát-medence hagyományos ételeit mutatja be, amelyeket a helyszínen meg is lehet kóstolni. Csütörtök déli megnyitójukról idekattintva olvashatunk.

Krisztina asszony hangsúlyozta: a legkiválóbb magyar iparművészek munkái nemcsak a vásáron láthatók, hanem a Hauszmann Program által felújított épületek belső tereiben is, például a Szent István-teremben, amelyen a hazai iparművész mesterek legjobbjai dolgoztak. Arról is szólt, hogy a Hauszmann Programban még olyan nagyszabású épületek fognak megújulni, mint a József főhercegi palota, a Honvéd Főparancsnokság vagy a Budavári Palota teljes épületegyüttese. A Várkapitányság örömmel követi az iparművészszakma utánpótlásának nevelését. A Hauszmann Alapítvány és a Kisképző együttműködésében idén kétéves ingyenes képzés indult a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban.

Szöllősi Rita iparművész, divat- és ékszertervező, az Iparművészeti vásár művészeti kurátora elmondta: az 1800-as években közkedvelt volt Magyarországon az iparművészeti vásár megrendezése. Emlékeztetett arra is, hogy 2018-ban kezdődött az Iparművészeti Múzeum felújítása, azóta ad otthon a Várkert Bazár az eseménynek. Szerinte a kortárs művészek és az érdeklődők ilyen módon való személyes találkozása hungarikum.

A megnyitót Kézdy Luca képző- és zeneművész hegedűszólója zárta. A klasszikus zenei képzettségű művésznő a Magyar Rádió 2006-os jazz hegedűversenyének döntőjén Közönségdíjat nyert. Saját projektje, a Santa Diver és szóló fellépései mellett számos zenésszel működött együtt különféle projektekben, elég ha Chris Potter, Stefano Di Battista, Sunna Gunnlaugs, Lantos Zoltán, Márkus Tibor, Grencsó István, Borbély Mihály, Deseő Csaba, Ágnes, Török Ádám vagy Tereskova  nevét említjük.

Az összes fontosabb hazai fesztiválon és klubban koncertezett, de számos külföldi jazz fesztiválon is fellépett, mint például a Chelsea Music Festival (NYC), Sparks & Visions Jazz Festival (DE) , Voll Damm Festival Jazz Vic (E), Gaume Jazz Festival (B), Südtirol Jazzfestival (IT) Cairo Jazz Festival (ET) 2017 márciusában önálló szerzői estje volt a Művészetek Palotájában. 2017-2022-ben Az év hegedűse, a JazzMa.hu muzsikusi, szerkesztői vagy közönségszavazatai alapján. 2019-ben Artisjus Előadói-díjban részesült. Az első Home című szólólemeze 2022 decemberében jelent meg, amit 2023 őszén az Unseen Landscapes követett, amivel párhuzamosan azonos című első önálló kiállítása is megnyílt.

Szóljon hozzá!