ZETApress

hírportál

Íriszek az Állatkertben

Színpompás virágok bemutatója nyílik holnap este 6-kor a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A VI. Magyarországi Nőszirom Kiállítás szombattól Pünkösdhétfőig látogatható. Az íriszeknek is nevezett színpompás növények bemutatójának a Pálmaház mögötti Lepkekert ad helyet.

Pünkösdi rózsa helyett íriszek ? vagy más néven nőszirmok ? tarka kavalkádjával találkozhatnak azok a látogatók, akik a mostani háromnapos hétvégén keresik fel a Fővárosi Állat- és Növénykertet. Szombaton, vasárnap és hétfőn kerül sor ugyanis a VI. Magyarországi Nőszirom Kiállításra, amely a Fővárosi Állat- és Növénykert és az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesülete immár hagyományos együttműködése nyomán valósul meg. A kiállítás hivatalos megnyitóját egyébként már péntek este 6-kor megtartják, a bemutatót Dr. Bálint György kertészmérnök ? alias Bálint gazda ? fogja megnyitni.

Az íriszkiállítás célja a magyar kertkultúra fejlesztése és népszerűsítése, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása. A különböző kertészeti nősziromfajták bemutatója mellett a közönség különféle virágkompozíciókat is láthat. Ezeket a Varga Márton Kertészeti Szakképző Iskola tanárai és diákjai készítik Horváth Győző vezetésével. A színpompás, látványos virágbemutatónak a Pálmaház mögötti Lepkekert ad otthont.

Tudnivalók a nőszirmokról

A nőszirmok ? másik nevükön íriszek ? 200-300 faja az északi félteke mérsékelt égövi területein honos. Több faj Magyarországon is előfordul vadon. Ilyen például a törpe nőszirom (Iris pumila), a homoki nőszirom (Iris arenaria), a fátyolos nőszirom (Iris spuria) és a szibériai nőszirom (Iris sibirica) is. A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) kivételével valamennyi hazai faj védett.

A kertészeti változatok legtöbbször a szakállas nőszirom (Iris barbata) változatai, a főbb nemesítési központok az Egyesült Államok, Franciaország, valamint Ausztrália. A magyar nősziromnak (Iris aphylla subsp. hungarica) legalábbis a képét legtöbbünk naponta a zsebében hordja: ez a növény díszíti ugyanis a 20 forintos érmét.

Szóljon hozzá!