ZETApress

hírportál

A 31. Év természetfotói 2023

Immár 31. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legnagyobb hagyományokkal bíró, talán legrangosabb természetfotós pályázatát, melyet minden magyar természetfotós meg szeretne nyerni. A tegnapi sajtóbemutatón Katona Lucia fényképezett.

A Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2023 pályázat, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott A pályázatra 2926 érvényes kép érkezett 153 szerzőtől. A díjakat tegnap este ünnepélyes keretek között adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol megnyílt a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás, és bemutatták a kiállított képekből összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2023 című 208 oldalas kötetet is, amely idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 1989-es megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 31. alkalommal Az Év Természetfotósa pályázatot, melynek névadó támogatója az idén is a Saubermacher Magyarország Kft.

A Zsűri minden évben izgatottan kezd a munkához, vajon lesznek-e olyan természetfotók a beküldött hatalmas képanyagban, amelyek méltók ehhez a patinás pályázathoz. A zsűrizés végeztével azonban megnyugvás töltött el bennünket, mert a nagyon színvonalas képanyaggal dolgozhattunk. Felesleges volt aggódnunk, mert a magyar természetfotósok továbbra is a világ élvonalához tartoznak. Valamennyi kategóriában nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jó természetfotókat láthattunk. Úgy gondolom a kiállítás anyaga hatalmas merítés a Természet tárházából, amelyben mindenki találhat kedvére valót. Volt közöttük több is, amelyek azt a pillanatot ragadta meg, amelyek örök érvényűek, mert megismételhetetlenek. Az artisztikus megjelenítésre, egyéni látásmódra, meghökkentő akciófotókra, megható, gyengéd pillanatokra vagy az arcokra mosolyt csaló viselkedésformákra is találunk példákat. Nem gondolom, hogy bárkiben is hiányérzet támad, ha megtekinti a kiállítást vagy átlapozza a pályázat anyagát bemutató albumot. De úgy érzem a kiállítás igazán fontos üzenete, az hogy csak egyetlen csodálatos földünk van, amit ma számtalan veszély fenyeget, és amit meg kell védenünk magunknak és a jövőnek – elsősorban saját magunktól – mondta el dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke.

Nagyon magas volt a színvonal! A III. fordulóba bejutott kb. 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön! Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 122 pályamű kerül falra, illetve az albumba. Nagy örömünkre 57 olyan szerző volt a pályázaton, akik kimagasló képet tudtak készíteni és képeik bemutatásra kerülnek. Ez jól mutatja; hogy egyáltalán falra kerülni nagyon nehéz ezen a pályázaton! Örömteli, hogy a fiatal természetfotósok most is kitettek magukért. Nem kell tehát aggódnunk: a magyar természetfotózásának van utánpótlása! – mondta el Fáth Péter, a naturArt elnöke.

Az év természetfotósa kitüntető címet 2023-ban Daróczi Csaba nyerte, akinek nem kevesebb, mint 12 képe szerepel a legjobbak között!

Az év ifjú természetfotósa címet Őrsi Ákos nyerte, jó néhány nagyszerű képpel.

Az év természetfotója 2023-ban címet Moldován Zsolt: Magasugrás című képe nyerte el, egy megismételhetetlen pillanat megörökítésével.

A X. Élet a vízfelszín alatt kategória győztese Lőrincz Ferenc: Vadászó csuka című képe lett. Búvárunk Madeirán a 18. búvárfotós és 4. videós világbajnokságon nagylátószögű kategóriában 2021-ben Takár Yvette modell segítségével aranyérmes, itthon pedig a 2022. Év búvárfotósa lett. Ezekről idekattintva és emide kattintva olvashatunk.

Nagyon szépen fejlődik a magyar természetfotózás, és senkinek sincs bérelt helye az élvonalban, és nagyon-nagyon kell ismerni a természetet, és a fotózás minden csínját-bínját ahhoz, hogy valaki kategóriát tudjon nyerni Az év természetfotósa pályázaton!

Ezúton mondok köszönetét az összes magyar természetfotós nevében azoknak a cégeknek, akik idén (is) támogatták a pályázatot: a névadó támogatónak: a Saubermacher Magyarország Kft.-nek, fő támogatónknak: a CEWE Magyarország Kft , az arany fokozatú támogatóknak: az MVM ÉMÁSZ-nak, a Canon Hungária Kft.-nek, a Lenergy Magyarország Kft.-nek, az ezüst fokozatú támogatóknak: a 220Volt Magyarország Kft.-nek és Uniqball Kft.-nek és minden más cégnek, magánszemélynek, hogy segítette, segíti a pályázat, a kiállítás, a díjátadó és az album létrejöttét! – hálálkodott Fáth elnök úr.

Régen tudjuk, hogy az emberek hétköznapi életének és sokféle tevékenységének a környezetre káros hatásai is vannak. Tudjuk azt is, hogy ahonnan elveszünk, oda vissza is kell pótolnunk. Egy Földünk van, mindannyian ugyanazt a levegőt kell szívjuk és egy forró nyári napon ugyanaz az eső üdít fel mindannyiunkat – mindenkinek kell tehát tennie valamit azért, hogy valóban ne tűnjön el a közösből több, mint amennyi onnan baj okozása nélkül elvehető. Gondoskodnunk kell a természet kincseiről és védenünk kell azt, amire holnap is rá leszünk utalva. A Saubermacher Magyarország Kft. több mint három évtizede foglalkozik hulladékgazdálkodással, azaz az ember tevékenységből hátramaradt anyagok tisztességes és biztonságos kezelésével, feldolgozásával, újra-hasznosításával. Örülünk, hogy ezen a pályázaton nagyszerű képeken láthatjuk a természet csodáit! Védjük meg őket közösen! Képesek vagyunk rá, hát lépnünk kell: mai igényeink megvalósítása nem semmisítheti meg gyerekeink és unokáink boldog életét! – mondta Horváth Péter, a Saubermacher Magyarország ügyvezető igazgatója.

Európa és Magyarország piacvezető fotó kidolgozójaként a CEWE az egyetemes kultúra szerves részeként tekint a fotográfiára. S ha ez művészi igényességgel születő képalkotásokat jelent egy immáron 31 éve folyamatosan megrendezésre kerülő természetfotó pályázaton, akkor igazán nagy megtiszteltetés számunkra, hogy támogató partnerként jelen lehetünk, és díjakkal ismerhetjük el a pályamunkákat. Számtalan további évadot és csodálatos képet kívánunk a NaturArt-nak! – mondta Zoboki Zoltán, a CEWE Magyarország Kft. ügyvezetője.

Az MVM DÉMÁSZ évek óta támogatója a naturArt-nak. Idén Az év természetfotói 2022 könyv kiadását vállaltuk. Hogy miért tesszük mindezt? Felelős villamosenergia-ipari társaságként az a célunk, hogy ügyfeleink biztonságos és magas minőségű energiaszolgáltatását a madarak számára is biztonságos hálózaton keresztül lássuk el. Innovatív fejlesztéseinknél a madárvonulási útvonalakat és a védett madarak költőhelyeit tartjuk szem előtt – mondta Antal József István, az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. ügyvezetője.

A pályázat utolsó fordulójába jutott 122 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2024. január 30-án keddig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatásai most is a 12 színes Canon Image PROGRAF digitális profi fotónyomtatóján készültek. A Canon Magyarország 19 éve fő támogatója a kiállításnak, melyet nagyon köszönünk! Ennek a támogatásnak köszönhetjük, hogy ez a kiállítás mindig világszínvonalú minőségben készül. A kiállított képeken QR kódok vannak. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a közösségi oldalakon ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón.

Szóljon hozzá!