ZETApress

hírportál

Zoltán Hétköznapizmusa

Sallai Zoltán: Hétköznapizmus című fotókiállítása nyílt ma 15 órakor a belvárosi Aranytíz Kultúrház I. emeleti Tánc Galériában, mely mától október 29-én vasárnapig látogatható. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Zoltán 1961-ben született Cegléden. Fényképész szakmunkás bizonyítványát Budapesten szerezte meg, munka mellett tanulva a szakmát Szimán Oszkártól, Dobrányi Gézától, Szoboszlai Gábortól. Tanítványa volt Szalai Zoltánnak, évtizedes szakmai és baráti kapcsolata volt Kanyó Béla fotóművésszel, akik már nem élnek. A fényképezés mellett könyveket is ír: Félúton, Reform buddhizmus, Hétköznapi buddhizmus címmel.

Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél! Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra – írta Weöres Sándor. Szavait érdemes megfogadnunk!

S mi a Hétköznapizmus? A hétköznapi élet pillanatai, a felbukkanó tárgyak, azok által kiváltott érzelmek és ezekhez kapcsolódó tettek. Ha csak az ünnepek hozzák az örömöt az életünkbe, akkor sokkal kevesebb jut, mint ha a hétköznapokat élvezzük, melyekből sokkal több van. Egykor felfedezett látványaink, emlékképeink mára megszokottá váltak. Nyissuk ki szemünket, és amit látunk, fedezzük föl újra és újra előítéletek nélkül! Tegyünk úgy, mintha nem tudnánk, mi van egy képen, csak nézzük!

Minden és mindenki félúton van minden pillanatban a keletkezés és az elmúlás között. A rögzített pillanat is már elmúlt rég, mire a néző rátekint. Címet is a pillanatnyi érzés adhat a képnek. A képek alatti felirat hátoldala a szerző elképzelését rejti. Zoltán örömmel veszi és köszöni, ha a néző megosztja vele a saját képcímeit, észrevételeit a vendégkönyvben!

Szóljon hozzá!